Bol u leđima nije najočitiji znak skolioze jer ima dosta suptilnijih, naizgled nepovezanih simptoma na koje bi trebali da obratite pažnju. Budući da iskrivljena kičma može da utiče na ostatak vašeg zdravlja, obratite pažnju na ove potencijalne znakove

1. Iskrivljen prsni koš

Ako primetite da je vaš prsni koš iskočio više na jednu stranu, to je najverovatnije zbog abnormalne krivulje kičme. Kada je skolioza prisutna, leđna krivulja pomera se bočno ili na stranu.

Glavni znak skolioze je torzija prsnog koša kao rezultat rotacije kičme, što rezultira pojavom rebrene grbe. Asimetrija prsnog koša u pretklonu je, prema tome, glavni znak.

Međutim, deformacija prsnog koša može imati veze sa skoliozom, ali i ne mora jer su deformacije prsne kosti prisutne su i kao zasebna deformacija, objašnjava prof. dr. sc. Vladimir Kovač, voditelj Odela za rekonstruktivnu hirurgiju deformiteta kičme SB Arithera.

2. Nejednaka ramena

Uspravite držanje, pogledajte se u ogledalo i proverite je li jedno rame više od drugoga. Naime, zbog bočne zakrivljenosti kičme jedna lopatica ili rame može biti izraženije od drugoga.

Izbočenje zbog rotacije kičme i deformacije rebara stvaraju utisak izraženije, izbočenije lopatice. Lopatica međutim nije promenjena sama po sebi.

Pojava neravnih ramena može bit suptilan znak skolioze, no ne mora uvek da znači da je reč o toj bolesti. Neravnomerna ramena manje su važan znak, mogu biti i posledica lošeg držanja.

PROČITAJTE JOŠ: Vežba koju možete da radite u krevetu: kako da opustite leđa i oslobodite se stresa (T položaj)

3. Naborana majica na jednoj strani

Naravno, naborana odeća ne znači automatski da je reč o skoliozi, ali ako stalno povlačimo prema dole zadnju stranu majice, to može biti vrlo suptilan znak skolioze, odnosno postraničnog iskrivljenja kičme koji rezultira iskrivljenom karlicom.

Prividno više postavljen kuk posledica je nisko postavljene deformacije kičme (u slabinskom delu), što rezultira kosom karlicom, ističe prof. dr. sc. Vladimir Kovač.

4. Jedan rukav duži nego drugi

Možda ćete primetiti da je jedan rukav uvek duži od drugoga, bez obzira na veličinu koju kupujete. Zavisno o mestu krive, vaša ramena mogu da budu neujednačena (jedno veće ili manje od drugoga). Zakrivljenost takođe može da uzrokuje da je lopatica niža ili viša od druge i izbočenija u odnosu na drugu.

Ako se osećate kao da stalno navlačite prema dole jedan rukav, posetite doktora koji će utvrditi je li u pitanju skolioza.

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta