Bolovi u vratu i ramenima mogu da budu iscrpljujući, a kako biste ih se rešili potrebno je da svakog jutra ili pred spavanje uradite ovu jednostavnu vežbu, piše Lovesensa.

Reč je o opuštajućem T položaju koji vas oslobađa napetosti u predelu vrata i ramena, a ne zahteva nikakav napor. Ovu vežbu možete raditi u krevetu, a iskustva pokazuju da ćete nakon samo nekoliko minuta ležanja u T položaju osetiti olakšanje.

Lezite na leđa i podignite kolena, ali tako da vam stopala ostanu na podu. Ruke ispružite sa strane tako da stvorite oblik slova T, ali da dlanovi budu okrenuti ka gore. Za još bolji efekat stavite ispod leđa (od vrata do kukova) savijen peškir ili ćebe, ali tako da vam oba kuka budu na peškiru. Ovu vežbu radite svakog dana i u ovom položaju budite bar 10 minuta dnevno, a rezultati će vas ubrzo iznenaditi.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SPREČITI OKOŠTAVANJE KIČME: 4 vežbe protiv spondiloze

PROČITAJTE JOŠ: Kako zategnuti stomak bez trbušnjaka: vežba ISTEZANJE za super struk i pravilno držanje tela

Kako da izbacite višak šećera iz ishrane: najbolja dijeta za lep ten i zgodno telo

Da li vas zanima ishrana zasnovana na voćnim sokovima? Ili rado postite? Možda smatrate da vam treba detoks? Ako želite da očistite organizam, da smršate ili ojačate imunitet, ipak ne treba da se odlučite na drastičnu redukciju ishrane.

Nijedna od ove tri opcije - sokovi, post, detoks - nisu prava zdrava hrana na duže staze. Ovakva ishrana ili dijeta često mogu da izazovu probleme kao što su umor, vrtoglavica ili nizak nivo šećera u krvi, piše Lepa&Srećna.

Prema istraživanjima stručnjaka, postoji način da se reguliše ishrana bez iscrpljivanja organizma. Nutricionisti zaključuju da je među štetnim namirnicama na visokom mestu ŠEĆER. Izbacivanje ove namirnice iz ishrane donosi višestruku korist: kilogrami se tope, zdravlje se poboljšava i dobijamo blistav ten i kožu.

Prema rečima poznate nutricionistkinje i koautorke knjige "Šećerni detoks: Gubite šećer, gubite težinu - izgledajte i osećajte se odlično", Bruk Alpert, šećer je često krivac što izgledamo debelo, ružno i staro. Njen zaključak je da je ova nezaobilazna namirnica svake kuhinje glavni uzrok gojaznosti, srčanih oboljenja i dovodi do prevremenog starenja.

PROČITAJTE JOŠ: JELOVNIK ZA SAVRŠENO TELO U KUPAĆEM: evo kako se hrani žena koja već 30 godina nije jela šećer

Mi nismo svesni da smo postali zavisni od šećera i zato nutricionisti preporučuju mesečnu dijetu koja podrazumeva "skidanje" sa šećera - odvikavanje koje će nam itekako koristiti.

"Mi smo postali sam šećer, osećamo se dobro zbog njega, šećer čini da se osećamo bolje i čim se osetimo lošije tražimo novu dozu šećera" objašnjava Alpert kako izgleda naša zavisnost.

Alpert smatra da detoks šećer dijeta pomaže da vratimo svoje čulo ukusa. Zato preporučuje sledeći mesečni plan ishrane koji će vam pomoći da osetite one prirodne šećere koje imamo u voću i povrću kao i u mlečnim proizvodima. Naša čula su toliko zatupljena da njima ne osećamo ukuse u dovoljnoj meri i iz toga razloga tražimo sve više slatkog.

Takođe je jako važno da zaboravite na veštačke zaslađivače koji se nalaze u gaziranim pićima ili u vidu tablete koje stavljate u kafu i čaj. Oni više nego šećer ubijaju čulo ukusa i zbog toga vam određena hrana deluje manje slatka nego što zaista jeste. Iz tog razloga, unosite je u većim količinama.

PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI KAKO IZGLEDA ŠEĆER DIJETA!

PageBreak

Plan dijete (šećer detoks):

Prva tri dana dijete, Alpert preporučuje da ne konzumirate bilo šta slatko uopšte. To podrazumeva da izbacite potpuno iz ishrane šećer i namirnice koje sadrže šećer kao što su voće, skrobno povrće (kukuruz, grašak, slatki krompir, bundeva), mlečni proizvodi, žitarice i alkohol. Suština dijete je da se sve vreme hranite zdravim mastima, povrćem i proteinima.

Posle tri dana odvikavanja od šećera, slobodno dodajte jabuku. Jabuke će vam u tom trenutku delovati slatko kao bombone jer se vaše čulo ukusa polako vraća u normalno stanje. Čak će vam i luk i bademi biti slatki.

Četvrtog dana dijete možete da počnete da ubacite jednu jabuku i jedan mlečni proizvod i da ih konzumirate svakog dana. Tokom te prve nedelje dijete preporučeno je da unosite dnevno porciju krekera sa puno vlakana, a ako konzumirate alkohol, ne smete popiti više od tri čaše vina za nedelju dana.

Alpert napominje da je važno da mlečni proizvodi budu sa dosta masnoće i nezaslađeni. "Masti, vlakna i proteini usporavaju apsorpciju šećera, a izbacivanje masti iz mlečnih proizvoda će učiniti da apsorbujete šećer brže", poručuje Alpert.

Tokom druge nedelje dijete, u jelovnik ubacite porcije zdravog bobičastog voća koje imaju atioksidansno dejstvo na vaš organizam. Imate pravo i na dodatnu porciju mlečnih proizvoda. Dozvoljeno je da uvedete i skrobno povrće poput slatkih krompira ili bundeve.

Tokom treće nedelje dijete možete da ubacite ječam, kinou, kaše i malo voća kao što su mandarine i grožđe. Svakog dana možete da uživate u 100 g tamne čokolade.

U četvrtoj nedelji dijete već možete da uživate u više namirnica, uključujući hleb i pirinač i smete da napravite i sendvič po želji. Vino je dozvoljeno do pet čaša u toj nedelji. Dozvoljen vam je i mali slatki greh u vidu sladoleda ili rođendanskog kolača, jer u četvrtoj nedelji prestaje zavisnost od šećera i torta ili sladoled jednom do dva puta nedeljno vas neće vratiti na početak.

Ova dijeta pomaže da se brzo izgube kilogrami i ima za cilj da nam se čula ukusa vrate u pređašnje stanje da bismo mogli da uživamo u hrani bez prekomerne potrebe za dodatnim šećerom. Takođe osećaćemo se bolje, blistavije i vitkije a samim tim i srećnije.

Prevela i priredila: Marija Ivoš

Izvor: Lepa & Srećna