Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO SU SIMPTOMI ZA KANCER BUBREGA: evo kako nam telo ukazuje na opaku bolest

Ukoliko imate neki od ovih simptoma hitno se javite lekaru!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kancerbubrega je teško prepoznati u ranoj fazi, a simptomi koji se javljaju podsećaju na signale koje telo šalje kada imamo urinarnu infekciju ili kamen u bubregu, piše Lepa & srećna

PROČITAJTE JOŠ: TEST ZA 6 SEKUNDI OTKRIVA KOLIKO ĆETE ŽIVETI

Međutiim, postoji nekoliko skrivenih simptoma koji se često zanemaruju, a ukazuju na ovu kobnu bolest. Neki od glavnih simptoma su neočekivani gubitak težine, krv u mokraći i konstantan umor.

PROČITAJTE JOŠ: 3 STVARI KOJE MORATE UVEK IMATI PRI RUCI AKO KAŠLJETE

Takođe, treba da reagujete ako primetite otok u predelu bubrega ili se znojite tokom noći i imati visoku temperaturu.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA PRIRODNO I BRZO SMANJITE ŠEĆER U KRVI

Neki od simptoma su i iskašljavanje krvi i bol u donjem delu leđa, a kod muškaraca se neretko javljaju otečene vene na testisima. Najboljia prevencija protiv kancera bubrega jeste da izgubite višak kilograma, snizite visok krvni pritisak i prestanete da pušite cigarete. 

  Izvor:

DA LI IMATE KAMEN U ŽUČNOJ KESI: ovo su simptomi upale žučne kese (SAVETI ZA PREVENCIJU)

Osnovna funkcija žučne kese, vrlo važnog organa u ljudskom telu je da čuva žuč, odnosno sok za varenje koji proizvodi jetra i koji razgrađuje masnu hranu. Kada se poremeti ravnoteža u ovom procesu, dolazi do komplikacija, a najčešća je kamen u žuči, koji, u stvari, predstavlja kristalizovan suvišni holesterol. Koliko je ovaj organ važan i kako dolazi do patoloških procesa, za čitaoce „Života plus” objašnjava specijalista opšte hirurgije dr Zoran Ražnatović iz Klinike za digestivnu hirurgiju (Prva hirurška) KCS.

- Žučna kesa je kruškoliki rezervoar žuči, smešten u istoimenom udubljenju desnog režnja jetre. Dugačka je 7-10 centimetra, široka 3 do 4 na najširem delu i zapremine je od 30 do 50 mililitara. Anatomski posmatrano žučna kesa ima dno, telo, levkasto suženje na prelazu tela u vrat, Hartmanov špag, odnosno vrećasto ispupčenje gde se najčešće zaglavljuje kamen i vrat koji se nastavlja u cistični kanal. Sam cistični kanal je dužine 3-4 centimetra i uliva se u glavni hepatični vod, formirajući zajedno glavni žučni vod koji žuč sprovodi u dvanaestopalačno crevo. 

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA SPREČITE NASTANAK HEMOROIDA: ako ovo uradite, nikada nećete imati problem sa šuljevima

Da li su žučne kese kod svih iste?

- Ovaj deo tela ima brojne i raznovrsne varijacije koje nastaju u četvrtoj nedelji embrionalnog razvoja. Shodno tome, „normalan” izgled žučne kese sreće se u 70% slučajeva. One mogu biti presavijene, dvostruke, levostrane, a u izuzetno retkim situacijama žučna kesa može i da nedostaje. Zapravo, samo trećina obolelih ima klasičan anatomski položaj i pravac cističnog kanala. U 20% slučajeva cistični kanal je kraći, što je veoma važno zbog mesta spajanja sa glavnim žučnim vodom, ukoliko treba da se izvede intervencija. 

Šta je žuč?

- Žuč je sok koji učestvuje u varenju. Proizvodi se u jetri, a čuva u žučnoj kesi. Osim što učestvuje u apsorpciji masti, pomaže i u izlučivanju holesterola, bilirubina, gvožđa i bakra. Žučne kiseline su glavna aktivna komponenta žuči, izlučuju se u dvanaestopalačno crevo i efikasno reasorbuju, odnosno vraćaju u završni deo tankog creva, odakle venskim putem ponovo dospevaju u jetru. Ovo kruženje se naziva enterohepatična cirkulacija, dnevno se obavi pet do deset ciklusa, pri čemu se u jetri ponovo sintetiše samo 3% žučnih kiselina. Žučna kesa može da apsorbuje do 90% vode iz žuči. Može da poveća i do deset puta koncentraciju žučnih soli, bilirubina i holesterola.

Kako se žučna kesa prazni?

- Za njeno efikasno pražnjenje neophodno je da postoji jaka kontrakcija zida žučne kese i relaksacija Odijevog sfinktera, odnosno opuštenost na mestu ušća glavnog žučnog voda u dvanaestopalačno crevo. Sve to dešava se za vreme konzumiranja masne hrane. Tom prilikom žučna kesa prazni do 75% zapremine, a odmah po završenom obroku ponovo počinje da skuplja i skladišti žuč do narednog obroka. Žučna kesa ima svoje kontrakcije i u mirnoj fazi, što je važno za mešanje žuči, ali tada Odijev sfinkter ne dozvoljava njeno oticanje. 

PROČITAJTE JOŠ: KOLIKO ČESTO JEDETE HRANU KOJA MOŽE DA VAS UBIJE: proverite da li rizikujete visok šećer u krvi (TABLICA + GLIKEMIJSKI INDEKS)

Koje je karakteristično oboljenje ovog organa?

- To je kalkuloza, odnosno stvaranje kamena u žučnoj kesi, koja nastaje usled poremećaja u mehanizmu pražnjenja, nedovoljnog pražnjenja, kao i hemijskog poremećaja u samoj žuči. Postoji holesterolska i pigmentna kalkuloza. Holesterolski kamenčići češći su i javljaju se u 70 do 80% slučajeva. Retko su čisti jer u sebi sadrže obično žučne pigmente, kalcijum i matriks od mukoproteina. Pigmentni su više zastupljeni na azijskom području, manji su, nepravilni i mekši. Postoje crni kamenčići sastavljeni od polimerizovanog kalcijum bilirubinata i braon koji su povezani sa inflamacijom, odnosno zapaljenjem. Osnovna upalna stanja koja dovode do promena na žučnoj kesi su akutni i hronični holecistitis, odnosno zapaljenje zida žučne kese, takođe uzrokovano postojanjem kamenčića unutar nje koji ometaju normalno funkcionisanje. 

Na sledećoj strani pročitajte koji su simptomi upale i kako ih sprečiti...

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije