5. Jedna cipela istrošenija nego druga

Budući da zakrivljena kičma pomera karlicu, to može uzrokovati neravnomeran hod. Ta promena u kukovima koji nisu u istoj ravni, može uticati na neujednačeno trošenje pete na jednoj cipeli.

6. Osećaj nelagode tokom hodanja

S obzirom na probleme u kretanju koji su povezani sa skoliozom, možda ćete primetiti da se osećate ‘’čudno’’ dok hodate ili trčite. Kada hodate, možda ćete primetiti da je klizno kretanje ruku neujednačeno, a to se događa zbog mišićnog disbalansa koji onemogućuje telu ispravan način kretanja. Nošenje torbice ili ruksaka na leđima može izazvati nelagodu zbog mišićnog disbalansa.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA SMRŠATE DOK GLEDATE OMILJENU SERIJU: 5 vežbi koje možete da radite ispred TV-a

7. Hronična mišićna napetost

Ako je vaše telo čak i malo iskrivljeno, to može da izazove neugodne bolove. Tokom vremena, skolioza može da uzrokuje mišićnu neravnotežu oko kičme koja može da stvori hronično slabe mišiće.

8. Uvek se oslanjate na istu nogu 

Iako je udobno saviti koleno i nagnuti se na jednu stranu dok stojite, zabrinite se ako se uvek oslanjate na istu nogu. Skolioza stvara neravnotežu u karlici koja se često olakšava zauzimanjem asimetričnog položaja tako da je težine više na jednoj nozi.

9. Otežano dišete

Ako se osećate malo nelagodno kada duboko udahnete ili ponekad imate osećaj ‘’gušenja’’, to bi moglo biti zbog iskrivljene kičme jer skolioza može ograničiti širenje rebara, a organe za disanje stisnuti, zbog čega možete otežano da dišete.

Oštećenje plućne funkcije nastaje kao posledica skolioze velikog stupnja. Potrebno je dijagnosticirati je li oštećenje funkcije u vezi sa skoliozom ili nije.

Tekst: Lea Koren

Izvor: Zadovoljna