Hronični nedostatak sna izaziva pravi haos u telu, povećano se stvaraju hormoni i hemikalije koje povećavaju rizik kako od srčanih bolesti, tako i od šloga, dijabetesa, gojaznosti, navodi dr profesor Frančesko Kapućio, koautor izveštaja objavljenog u Evropskom časopisu o srcu, pišu Novosti 26. maja 2014. godine. Istraživači su do ov ih podataka došli na osnovu dugogodišnjeg istraživanja i praćenja 470.000 učesnika iz osam zemalja.

- Ako dugotrajno spavate manje od šest sati tokom noći, imate čak za 48 odsto veću šansu da umrete od srčanih bolesti, i 15 odsto veći rizik da vas zadesi šlog - navodi dr Kapućio. - Svakodnevni život zahteva od nas da u dan strpamo mnogo više obaveza nego što realno može. Borba za balans posla i slobodnog vremena kod mnogih se završava tako što odustajemo od dragocenih sati sna da bismo osigurali da ćemo uraditi sve što se očekuje od nas.

Iako je ovaj trend nespavanja i lošeg sna primetan već godinama, naučnici tek sada uviđaju kolike zdravstvene posledice nespavanje može da ostavi. Tek nedavno je utvrđena veza između depresije i nespavanja, iako se odavno zna da se za raspoloženje i san koriste isti neurotransmiteri, navodi „Vašington post“. Do te mere su simptomi ozbiljni da je teško razdvojiti da li je neko zaista u depresiji ili mu samo očajnički treba san.

O ostalim rizicima nedovoljnog spavanja, pročitajte više ovde, a o tome kako da pobedite nesanicu, pročitajte više ovde.