Koliko je opasno pušenje u doba korona virusa? Ne postoji mnogo dokaza koji ukazuju da bi dim iz pluća pušača koji ima koronavirus mogao da zarazi drugu osobu, ali američki istraživači koji su se bavili ovim pitanjem poručuju ljudima da treba da znaju da "kada udahnu duvanski dim udišu vazduh iz nečijih pluća", preneo je Vašington Post.

Vilijam Ristenpart, profesor na Univerzitetu Kalifornija u gradu Dejvisu, rekao je malo verovatno da čestice duvanskog dima prenesu virus na drugu osobu. "Ovo je zbog činjenice da vrelina iz cigarete verovatno ubija virus", rekao je Ristenpart za Vašington Post.

Međutim, postoji malo razloga za zabrinutost oko zaražavanja ako udahnete dim iz nečijih pluća - respiratorne čestice idu sa dimom ka vama. "Ako osetite dim koji je neko izbacio iz pluća, znači da udišete vazduh koji je bio u pušačevim plućima. To znači da biste takođe mogli da udišete njihove respiratorne čestice napunjene virusima, koje se sastoje od respiratorne sluznice, a ne od pepela", dodao je on.

Danas je jasno da se korona prenosi kapljičnim, ali i vazdušnim putem. Ono što je takođe izvesno, to je da pušači moraju da sklone maske da bi držali cigaretu. Samo kruženje oko ljudi koji ne nose maske je samo po sebi rizik, a još gora stvar je što pušaci umeju da jače izbacuju vazduh iz pluća, duvajući.

"Neko ko ne puši, izbacuje respiratorne čestice najviše dva metra, ali pušaci kada duvaju dim od cigarete mogu da dobace i do četiri metara", rekao je Herman Gacambid, pulmolog iz Orlanda. Albert Rico, šef američke pulmološke službe, kaze da pušači "ne samo da potencijalno mogu da šire virus ne noseći masku, već izbacuju kapljice na ljude oko njih i tako mogu da ih zaraze". Pušači su u većem riziku da dobiju teži oblik korona virusa, saopštio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Pušenje povećava rizik od bolesti jer narušava funkciju pluća i otežava organizmu da adekvatno odgovori na infekciju, dok su mlađi pušaci u još većem riziku.

Izvor: Tanjug