Sa godinama se naš metabolizam menja, pa pored fizičke aktivnosti koju svi treba da praktikujemo, važno je i da menjamo ishranu. Pametan izbor hrane može da pomogne u održavanju snage, energije i opšteg zdravlja.
Ako imate 65 i više godina, stručnjaci savetuju da neke namirnice ne treba više da jedete. Evo o kojima je reč:
Prerađena hrana
Nutricionista Federik Amati savetuje da veoma prerađena hrana kao što su upakovani kolači, slatke žitarice i zaslađena pića utiču na šećer u krvi.
"Ove namirnice imaju malo vlakana, a mnogo dodatog šećera i nezdrave masti, što može da doprinese upali, metaboličkoj disfunkciji i lošem zdravlju creva. Ovo je posebno zabrinjavajuće za osobe starije od 65 godina jer je starenje prirodno povezano sa povećanom upalom i većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tip 2 i kognitivnog pada", kaže on.
"Prerađeno meso - kobasice, viršle i delikatesi bogati su i nitratima, što može da poveća rizik od srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska i drugih zdravstvenih problema. Kako se metabolizam usporava, telu je teže da obradi ovu tešku, slanu hranu", kažu nutricionisti.
Grejpfrut
Na grejpfrut i sok od grejpfruta posebno treba da obrate pažnju ljudi koji imaju određenu terapiju jer neki lekovi mogu da izazovu interakciju sa voćem i dovedu do potencijalnih, po život opasnih neželjenih efekata.
"Na primer, grejpfrut ne bi trebalo da jedu oni koji uzimaju statine za snižavanje holesterola, antikoagulanse za razređivanje krvi i određene antihistaminike", objašnjava Koni Elik, nutricionista i dodaje:
"Konzumiranje grejpfruta može da poveća nivo ovih lekova u krvi do opasnih nivoa, što može da dovede do štetnih efekata, uključujući povećan rizik od krvarenja. Preporuka je da se uvek konsultujete sa svojim lekarom oko ishrane kada dobijete nove lekove."
Pržena hrana
Pržena hrana je nezdrava bez obzira na godine, ali nakon 65. može mnogo više da šteti.
"Pržena hrana sadrži nezdrave trans masti i prekomerne kalorije, što dovodi do povećanja telesne težine, visokog holesterola i povećane upale. Pošto se metabolizam prirodno usporava sa godinama, često konzumiranje ove hrane može da ubrza hronična stanja kao što su dijabetes, bolesti srca i bol u zglobovima", kaže Dženifer Habaši.
Rafinisani ugljeni hidrati
Rafinisani ugljeni hidrati su oni koji su obrađeni da bi se uklonila vlakna. Ovim procesom se uklanjaju i ključni hranljivi sastojci koji proizvođači često pokušavaju da dodaju naknadno. Primer rafinisanih ugljenih hidrata uključuje beli hleb, beli pirinač, belu testeninu, peciva i mnoge žitarice.
"Rafinisane žitarice brzo povećavaju nivo šećera u krvi i nedostaju im vlakna koja su neophodna za varenje i kontrolu šećera u krvi. Kako starimo, osetljivost na insulin ima tendenciju da opada, povećava se rizik od dijabetesa i kognitivnog pada", primećuje Habaši.
Ona preporučuje da umesto ovih proizvoda koristite integralne žitarice kao što su kinoa, smeđ pirinač i hleb od celog zrna pšenice.
Nepasterizovano mleko
Postoje dva razloga za izbegavanje nepasterizovanog mleka ako ste stariji od 65 godina.
Prvo, može vam biti teško da svarite mlečne proizvode jer "mnogi stariji ljudi imaju smanjenu proizvodnju laktaze". Ako primećujete digestivne tegobe prilikom konzumiranja nepasterizovanog mleka, bolje alternative ili biljni izvori kalcijuma su lisnato povrće, orašasti plodovi i semenke, što će i vaš organizam bolje tolerisati.
Takođe, meki sirevi, sirova jaja, nepasterizovano mleko i sirova morska hrana mogu predstavljati problem.
"Kako starimo, naš imuni sistem postaje sve ranjiviji na bolesti koje se prenose hranom. Umesto toga, odlučite se za tvrde sireve, temeljno kuvana jaja i morske plodove. Uvek birajte pasterizovano mleko radi sigurnosti", kaže nutricionista.
BONUS VIDEO:
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.