Kupine obiluju vitaminima i mineralima, vlaknima i antioksidansima, koji su vrlo učinkoviti u prevenciji brojnih zdravstvenih problema.

Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima nego paradajz ili brokoli, što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica. One, između ostalog, sadrže specifičan antioksidans elagitanin, koji nema gotovo nijedna druga namirnica.

One takođe obiluju i polifenolima koji pomažu telu u borbi sa slobodnim radikalima, te sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova. Snažna ljubičasta boja kupina potiče od antocijana, koji svojom snažnom antioksidativnom aktivnošću blagotvorno deluje na zdravlje organizma, posebno kardiovaskularnog sistema.

Kupine
Shutterstock  

Zahvaljujući visokom sadržaju prehrambenih vlakana, kupine značajno doprinose smanjenju rizika od dijabetesa, bolesti probavnog sistema poput divertikuloze, a dobar su saveznik i u mršavljenju, piše "Zadovoljna.hr".

Semenke kupina osim vlakana sadrže i visoke nivoe elegične kiseline. Taj snažni antioksidans na različite načine se bori protiv hroničnih bolesti. Istraživanja su pokazala da kuvanje ne uništava elegičnu kiselinu, pa džemovi od kupina i kompoti dele ovo svojstvo sa celim plodom kupine.

Ovo moćno voće siromašno je kalorijama, a i te kako bogato vitaminima C i E, folnom kiselinom, kalijumom, manganom i magnezijumom.

Za šta su dobre kupine
Foto: Shutterstock 

Šaka kupina osigurava osam grama prehrambenih vlakana, s vodećim pektinom koji blagotvorno deluje na spuštanje nivoa holesterola.

Zahvaljujući nutritivnom sastavu, kupinama se pripisuje protivupalno i antibakterijsko delovanje na funkcije krvnih sudova.

Kupini pripada i vodeće mesto među bobičastim voćem po nivou fitoestrogena, a u kupinama se nalazi i lutein koji je važan za zdravlje očiju.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

VRUĆINE NE PRIJAJU KUPINAMA: Proizvođači nisu zadovoljni cenom Kurir televizija