Ako ste jedna od 20 odsto osoba u populaciji koji redovno imaju problem sa pojačanom kiselinom u želucu, onda sigurno često posežete za sodom bikarbonom.

Dr Dragan Ivanov, specijalista interne medicine, smatra da ovo nije dobra praksa. On kaže da soda bikarbona nije pravi izbor za alkalizaciju.

"Kada popijemo sodu bikarbonu, ona će se u želucu sastati sa hlorovodoničnom kiselinom i automatski će se tu istrošiti. Da bi se hrana svarila, sadržaj u želucu treba da bude određene kiselosti", objasnio je dr Ivanov u emisiji RTS Ordinacija. "Ako stavimo sodu bikarbonu, mi ćemo neutralisati kiselinu, posebno belančevine neće moći da se svare.

Mikroorganizmi koji ulaze sa hranom neće biti ubijeni, tako da soda bikarbona za mene nije pravo rešenje. Ako hoćemo nekim napitkom da alkalizujemo naš organizam, onda treba da pijemo sok od limuna i da ga zasladimo medom. I limun i med imaju pozitivan bazan efekat na naš organizam", istakao je internista. 

zena jede bademe.jpg
Shutterstock  

Njegov savet je da svi koji muče muku s pojačanom kiselinom u želucu, oni koji pate od gorušice i vraćanja hrane iz želuca u jednjak treba da u kući imaju badem.

"Badem je moj favorit. On je najalkalnije orašasto voće, odnosno koštunjavi plod. Ako neko ima pojačanu kiselinu u želucu i uzme da jede badem, dok dođe do četvrtog, kiselina će biti neutralisana", kaže specijalista interne medicine.

Pacijentima koji imaju gastritis on savetuje da svakog dana, za doručak, pojedu petnaest do dvadeset badema. "Tako će kiselina će biti pod kontrolom, nećete biti pojačana i stvoriće se uslovi za zaceljenje gastritisa, erozije na sluzokoži želuca i čira", kaže dr Ivanov. Po njegovim rečima, presna šargarepa ima isti takav efekat pa i nju treba da jedete ako vas muči kiselina.

Tekst: Lepa&Srećna