Nepravilna ishrana je često uzrok gastritisa, pa nije ni čudo što će upravo promena navika doneti veliko olakšanje. Ako vas želudac peče, osećate nadimanje u stomaku, bolove i mučninu, pokušajte sa primenom ovih saveta.

Tok bolesti u velikoj meri zavisi od stila života - trebalo bi da prestanete da pušite, pijete alkohol i izlažete se jakom stresu. I treba da jedete redovno. Evo šta i kad...

Prvo, treba da jedete često i to male porcije. To znači, pet do šest puta dnevno. Potrudite se da poslednji obrok bude bar tri-četiri sata pre odlaska na spavanje. Gladovanje nije dobro rešenje za gastritične tegobe, pa se autofagija obično ne preporučuje.

Drugo, da biste sprečili pojačano lučenje želudačne kiseline, treba da isključite neke namirnice iz ishrane. Pre svega se misli na gazirana i alkoholna pića, kao i citrusno voće, povrće sa jačom kiselinom poput paradajza, kao i kafu, hleb, pržena jela. Mleko u prvi mah deluje kao da prija, ali kasnije može da izazove tegobe zbog mlečne kiseline. Treba izbegavati veoma hladnu ili veoma vruću hranu.

hrana koja pojacava gastritis 2-min.jpg
Shutterstock  

Treće, pojačajte namirnice koje olakšavaju varenje. Na primer, banana deluje alkalizirajuće, a i pomaže jačanje mukozne barijere u želucu čime se smanjuje iritacija. Uz to, zahvaljujući pektinu, vrsti topivih vlakana kojom obiluje, banana poboljšava pokrete creva.

Četvrto, namirnice je najbolje bariti ili pripremati ih na pari. Najbolje je da jela budu meke konzistencije - tečna ili pasirana, pa jedite dosta čorbi i pirea.

Peto, napravite lični plan ishrane ako, pored gastritisa, imate i neke druge zdravstvene tegobe. Na primer, ako imate celijakiju, imajte na umu da treba da izbegavate i kukuruz, jer može da pojača bol od gastritisa. Takođe, ako imate dijabetes, treba da proverite sa svojim doktorom šta da uzmete u slučaju pada šećera. U slučaju postojanja više različitih bolesti, mora se napraviti plan prioritetne ishrane.

Tekst: Lepa&Srećna