Lubenica nije samo šećer i voda, već je puna vitamina i hranjivih materija. Čak i semenke lubenice imaju zdravstvene koristi za naše telo, a pred vama je sedam razloga zbog kojih ovu namirnicu treba redovno jesti.

1. Pomaže vam da ostanete hidrirani

Lubenica se sastoji od 92% vode, pa je to jednostavan način da hidrirate svoje telo. Čak i mala dehidracija leti može uzrokovati umor, grčeve i glavobolje. Pokušajte malo lubenice da pospete solju nakon fizičke aktivnosti, kako biste nadoknadili elektrolite i ugljenehidrate.

2. Održava zdravu težinu

Budući da se većinom sastoji od vode, lubenica ima malo kalorija, te ćete se duže osećati sito. Može biti izvrsna opcija ako pokušavate da se oduprete kaloričnijim poslasticama.

Za šta je sve dobra lubenica
Youtube / Dear Mars 

3. Jača zdravlje očiju

Hranljive materije u lubenici posebno su korisne kada su u pitanju vaše oči. Antioksidansi smanjuju rizik od problema s očima, dok vitamin A takođe jača zdravlje vaše rožnjače.

4. Jača vaš imunološki sistem

Doza vitamina C u lubenici podržava imunološki sistem koji se bori protiv infekcija, piše "24sata.hr".

5. Ublažava bolove u mišićima

Lubenica takođe pomaže vašem telu da se oseća bolje nakon vežbanja. To je zahvaljujući citrulinu, koji pomaže u proizvodnji azotnih oksida za poboljšanje protoka krvi i rada mišića.

Za šta je sve dobra lubenica
Reddit/Eternalrefuge86 

6. Dobra je za zdravlje kože

Lubenica ima vitamin C koji pomaže telu da proizvodi kolagen, koji podržava zdravlje ćelija i sposobnost oporavka od povreda. Vitamin A iz beta-karotena pomaže u obnavljanju ćelija kože, sprečavajući da koža ostane suva.

7. Poboljšava probavu

Polifenoli u lubenici podstiču dobre bakterije u vašim crevima. To olakšava probavu, ali i jača imunološki sistem i proizvodnju hranljivih materija u crevima.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

lubenica Kurir televizija