Koliko puta ste dosad odlučili kako ćete na dijetu s prvim danima leta? "Ješćemo više salate", "Ja ću samo voće pa ću da smršam", "Biće mi dosta kad ima paradajza i sira"... sve su to, pokazalo se, samo prazne priče, jer istraživanja pokazuju da se većina ljudi leti ugoji.

To se odnosi čak i na decu, mada nema dugog sedenja u školi i pri izradi domaćih zadataka. Stručnjaci kažu da se razlog krije u načinu života koji se leti menja. "Mnogo je više okupljanja, ima stalno nekih proslava, venčanja, godišnjica kada se viđaju prijatelji, a svaki vikend se provodi uz neki roštilj", tvrdi američki psiholog Hejli Perlus.

Tokom leta se piju velike količine sokova i drugih bezalkoholnih pića, a mnoga sadrže visok nivo zaslađivača. Silne "skrivene" kalorije ulaze kroz alkoholna pića i razne ukusne koktele.

Ni letnji slatkiši nisu "bezopasni", jer se stalno tešimo kako su to "samo voćne" poslastice, a pune su kremova i šećera. Isto je i sa sladoledom - prosto, ne možemo da odolimo da se ne rashladimo. Dan je duži pa se onda produži i vreme tokom kojeg uživamo u hrani i piću.

Kako da izađemo iz ovog "začaranog kruga" koji nas vodi ka gojenju? Za početak, nutricionisti savetuju da zaslađene sokove zamenite nezaslađenim čajevima ili osvežavajućom vodom sa ukusom krastavca, jagoda ili nekog drugog voća po izboru. Sladoled zamenite rashlađenim voćem, ali i tu budite oprezni sa količinama.

Kad ste na nekoj proslavi ili izletu sa roštiljem, potrudite se da svoj obrok uvek "izmerite" tako što ćete staviti na tanjir odmerenu količinu hrane, umesto da jedete malo po malo, a sve "s nogu". To je jedini način da kontrolišete svoju porciju.

Izvor: Lepa&Srećna