Nova studija otkrila je da se tajna pozitivnih efekata koje brokoli ima na zdravlje krije u oslobađanju molekula koji pomažu u zaštiti sluznice creva.

"Naše istraživanje pomaže da se otkriju mehanizmi kako brokoli i druga hrana imaju koristi za zdravlje miševa, a verovatno i ljudi. Pruža jake dokaze da povrće kao što su brokoli, kupus i prokulice treba da budu deo normalne zdrave ishrane", naveo je jedan od autora studije.

Brokoli za zdravlje creva
Youtube/Printscreen/Not Another Cooking show 

Zid tankog creva propušta vodu i hranljive materije u telo, dok istovremeno blokira čestice hrane i bakterije koje bi mogle da naškode. Određene ćelije koje oblažu creva, kao što su enterociti (uključeni u apsorpciju vode i hranljivih materija), peharaste ćelije (stvaraju sloj sluzi za zaštitu crevnog zida) i Panetove ćelije (ćelije koje oslobađaju antimikrobne proteine), sve pomažu u stabilizaciji i održavanju creva zdravim.

Povrće kao što je brokolioslobađa molekule koji se vezuju za receptor aril ugljovodonika, vrstu proteina koji se naziva transkripcioni faktor. Njihovo vezivanje izaziva reakciju aktivnosti koje utiču na funkciju crevnih ćelija.

Ovo otkriće je proizašlo iz hranjenja grupe miševa ishranom koja sadrži 15% brokolija - što je oko 3,5 šoljica dnevno za ljude. Pored toga, posebna grupa miševa služila je kao kontrolna grupa i konzumirala je ishranu koja nije sadržala brokoli. Zatim su istraživači proučavali tkiva životinja, da vide koliko brokolija aktivira receptor aril ugljovodonika. Takođe su tražili bilo kakve promene u tipovima ćelija i koncentraciji sluzi nakon konzumiranja ovog zelenog povrća.

Brokoli za zdravlje creva
Shutterstock  

"Zdravlje creva miševa koji nisu hranjeni brokolijem je ugroženo na različite načine, za koje se zna da su povezani sa bolešću. Naše istraživanje sugeriše da ishrana bogata brokolijem doprinosi otpornosti tankog creva", naveli su istraživači.

Miševi koji nisu jeli brokoli nisu imali aktivaciju receptora aril ugljovodonika. Ovi glodari su pokazali promene u funkciji barijere creva, sporije vreme da hrana stigne do tankog creva i manji broj peharastih ćelija koje stvaraju zaštitnu sluz. Takođe, kod njih su bile niže koncentracije Panetovih ćelija i ćelija enterocita.

Tekst: Lepa&Srećna