Jetra je vitalni organ i ima brojne funkcije koje se odnose na varenje i metabolizam, skladištenje vitamina i minerala, čišćenje toksina iz krvi kao i sintezu proteina. Premda ima jedinstvenu mogućnost da se obnavlja, nije nepobediva pa izborom hrane i pića utičete na zdravlje ovog organa.

Mnoge namirnice bogate hranljivim materijama su korisne za jetru, a naročito važnu grupu čini povrće.

1. Cvekla

Za sok od jetre kažu da je pravi eliksir zdravlja i da je posebno važan za zdravu jetru. Prema jednom istraživanju, može i da pomogne u borbi protiv nekih vrsta kancerogenih materija. Najvažniji su betalaini, vrsta antioksidanasa koji se nalaze u cvekli i koji imaju i antiupalne efekte.

salata od cvekle.jpg
Shutterstock  

2. Brokoli

Prva istraživanja, zasad sprovedena na životinjama, pokazuju da ovo povrće ima blagotvorno dejstvo na tumore jetre. Još nije poznat tačan mehanizam kojim se ovo postiže. Možete ga služiti sirovo ili kuvano, dodavati pasti ili salatama.

3. Prokulice

Još jedna namirnica sa spiska kupusnjača blagotvorna je za zdravlje jetre. Njeni enzimi čiste otrove i iz pluća, a najjači su u sirovom povrću. Međutim, i kad se obare, oni zadržavaju svoje dejstvo. Možete ih i ispeći u rerni ili dinstati na tihoj vatri. Sitno seckane, mogu se dodati i salatama.

prokulice
Shutterstock  

4. Zeleno povrće

U ovu grupu spadaju kelj, spanać i blitva, sve tri vrste povrća su blagotvorne za zdravlje, naročito za jetru. Puni su antioksidanasa koji štite organizam od opasnih slobodnih radikala. Puni su i vlakana, pa su dobar saveznik u lečenju masne jetre koja je nastala uprkos tome što pacijent nije pio alkohol.

Izvor: Lepa&Srećna