Studija koju je sproveo "British Cheese Board" otkrila je da je 75% ljudi dobro spavalo nakon što je pojelo parče sira pre odlaska u krevet.

Nutricionisti navode da konzumiranje sira, ali i određenih drugih mlečnih proizvoda, pre spavanja zapravo može pomoći da opušteniji odete u krevet i lakše zaspite.

zena spava-min.jpg
Shutterstock  

Na spisku mlečnih proizvoda koji mogu da poboljšaju kvalitet sna su:

Jogurt

Švapski sir

Mleko

Sirevi sa niskim sadržajem masti.

sir kackavalj
Instagram / majsternjasiru_lutsk 

Pored pomenutih proizvoda, postoji čitav niz namirnica koje možemo da jedemo u ove svrhe. Stručnjaci objašnjavaju da je biljna hrana ispunjena ključnim hranljivim materijama i melatoninom (hormonom kojeg luči hipofiza sa zadatkom da reguliše naš cirkadijalni ritam - ciklus spavanja i buđenja). Oni su korisni za san jer regulišu obrazac spavanja, poboljšavajući njegov kvalitet i kvantitet.

Na listi namirnica za bolji san nalaze se i:

Trešnje

Ananas

Kivi

Banane.

Banana
Youtube / Printscreen / Cooking Delicious Food 

Banane su posebno dobre jer su prepune vitamina B6, kalijuma i magnezijuma koji pomažu da se opuste preopterećeni mišići.

Morski plodovi i žitarice su puni omega-3 masnih kiselina, što može pomoći u smanjenju anksioznosti i poboljšati vaš fokus tokom predstojećeg dana.

Ovas je glavni izvor omega-3 masnih kiselina, a ostale namirnice bogate ovim hranljivim materijama koje vam mogu pomoći da bolje spavate su:

Tuna

Pšenica

Ječam

Kukuruz.

Nutricionisti ističu i da je idealan razmak između poslednjeg obroka i odlaska na spavanje tri sata. Ukoliko, na primer, idete na spavanje u 22 sata, idealno bi bilo da večeru koja uključuje sir, ili neku od drugih pomenutih namirnica, pojedete u 19 časova.

Tekst: Lepa&Srećna