Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POJEDITE OVU VOĆKU JEDAN SAT PRED SAN: Spavaćete slatko kao beba, a najlepše je buđenje

Najvažniji hormon za spavanje je melatonin, a njegov prekursor je serotonin. Zato treba jesti kivi i trešnje, u kojem ga ima, pred san.

 voce kivi 2-min.jpg Izvor: Shutterstock

Najvažniji hormon za spavanjeje melatonin, kojeg proizvodi naša pinealna žlezda. Što je duži san, više će biti i melatonina, koji utiče i na ženske hormone i pomaže u regulisanju menstrualnog ciklusa.

Ovaj hormon se bori i protiv degeneracije nerava, ubrzane tokom Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti. Njegova proizvodnja u telu je najveća pred sam pubertet, a onda se stabilizuje do 40. godine. Posle 90. godine, nivo melatonina opada.

Naučnici su otkrili da supstance koje utiču na melatonin možemo naći i u hrani. Konkretno, serotonin i antioksidansi kojih ima u nekom voću može da pomogne da lakše zaspimo, duže spavamo i ređe se budimo. Takav je slučaj sa trešnjama, kao i kiviju koji je dostupan u dužem periodu tokom godine.

 voce kivi-min.jpg Izvor: Shutterstock

Jedinstveni hemijski sastav čini ih blagotvornim za sve one koji imaju muke sa snom. Serotonin je, zapravo, prekursor melatonina.

Istraživanja su pokazala da je dovoljno pojesti kivi jedan sat pre spavanja, svake večeri tokom četiri nedelje. Kod trećine ispitanika je, zahvaljujući tome, došlo do značajno ranijeg padanja u san i mnogo ređeg buđenja.

Njihovo ukupno vreme spavanja, baš kao i efikasnost sna, odnosno količina odmora su se značajno povećali, tvrde istraživači.

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije