Najvažniji hormon za spavanjeje melatonin, kojeg proizvodi naša pinealna žlezda. Što je duži san, više će biti i melatonina, koji utiče i na ženske hormone i pomaže u regulisanju menstrualnog ciklusa.

Ovaj hormon se bori i protiv degeneracije nerava, ubrzane tokom Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti. Njegova proizvodnja u telu je najveća pred sam pubertet, a onda se stabilizuje do 40. godine. Posle 90. godine, nivo melatonina opada.

Naučnici su otkrili da supstance koje utiču na melatonin možemo naći i u hrani. Konkretno, serotonin i antioksidansi kojih ima u nekom voću može da pomogne da lakše zaspimo, duže spavamo i ređe se budimo. Takav je slučaj sa trešnjama, kao i kiviju koji je dostupan u dužem periodu tokom godine.

voce kivi-min.jpg
Shutterstock  

Jedinstveni hemijski sastav čini ih blagotvornim za sve one koji imaju muke sa snom. Serotonin je, zapravo, prekursor melatonina.

Istraživanja su pokazala da je dovoljno pojesti kivi jedan sat pre spavanja, svake večeri tokom četiri nedelje. Kod trećine ispitanika je, zahvaljujući tome, došlo do značajno ranijeg padanja u san i mnogo ređeg buđenja.

Njihovo ukupno vreme spavanja, baš kao i efikasnost sna, odnosno količina odmora su se značajno povećali, tvrde istraživači.

Tekst: Lepa&Srećna