Bore su prirodni deo starenja ali svi težimo da kožu što duže održimo mladom. Stručnjaci savetuju da često preteramo sa agresivnim tretmanima što može da stvori suprotan efekat, a posebno ako nam je koža osetljiva.

Ne forsirajte jake tretmane

Hemijski pilinzi i tretmani retinolom nisu za svakoga. Ako primećujete da ih vaša koža ne voli, odnosno da se javljaju svrab, crvenilo, osetljivost nemojte  da ih koristite. Što više pokušavate da koristite proizvode koji nisu kompatibilni sa vašom kožom, to je veći rizik da oštetite prirodnu barijeru kože i isušite je još više, naglašavajući fine linije i bore.

Dakle, ako stalno imate lošu reakciju na novi retinol ili proizvod za piling, savet je da ga ne koristite, ili makar ne često.

Jedan od razloga zašto se retinol preporučuje protiv starenja kože je taj što stimuliše proizvodnju kolagena, zato se onima koji ne mogu da ga koriste preporučuje uzimanje suplemenata kolagena umesto.

Vodite računa o mimici

"Sigurno vam nećemo reći da prestanete da se smejete ali ako ste kod kuće, odmaranje mišića na licu pomaže, posebno kada su usta u stalnom pokretu tokom dana", kaže doktorka Niti Masur.

Kako da ublažite bore ako imate osetljivu kožu
Printscreen/ YouTube Victorian Cosmetic Institute 

Spavajte na svilenoj jastučnici

Kvalitetan sa je jako bitan za lepotu našeg lica i celokupne kože, kako lica tako i tela. Dok spavamo i odmaramo se, oporavljamo naš organizam. Važno je i na kakvoj jastučnici spavamo, stručnjaci savetuju da omiljene pamučne jastučnice zamenimo svilenim ili satenskim. Lice se na novim jastučnicama neće “gužvati”, već će po njima da “klizi”bez velikog trenja .

Svilene jastučnice smanjuju bore
Youtube/Printscreen/ Dr Dray 

"Za razliku od pamuka, svila ne upija prirodnu vlagu. Umesto toga pomaže vašoj koži da održi barijeru, što zapravo može da podstakne vaše proizvode za negu kože da nastave da rade preko noći“, kaže Džes Hernandez, direktor brenda koji se proizvodi kozmetičke proizvode protiv starenja kože.

Izvor: Lepa&Srećna