Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LISTA NAMIRNICA ZA DUG ŽIVOT: Sve ih povezuje jedna stvar koja je blago za zdravlje

Određeni antioksidansi ne samo da produžavaju životni vek, već produžavaju i dobro zdravlje u poznom dobu, kažu stručnjaci.

 Žena kuva Izvor: Shutterstock

Određeni antioksidansi imaju sposobnost da aktiviraju jedinstvene gene povezane sa dužim životnim vekom, a među njima je i kvercetin.

Kvercetin je flavonoid biljnog porekla koji se nalazi u voću, povrću i čajevima, posebno u jabukama, citrusima, luku, peršunu i žalfiji.Maslinovo ulje, grožđe, tamne trešnje i bobice poput borovnica, kupina i aronija takođe su bogati kvercetinom i drugim flavonoidima. Poznato je da kvercetin poseduje višestruka bioaktivna svojstva koja deluju kao antioksidans i antiinflamatorno.

 JABUKE Izvor: Youtube / Fashion Mumblr

Autori studije objavljene u časopisu "Molecules" naveli su da se antioksidativna aktivnost ovog jedinjenja pokazala korisnim u lečenju različitih zdravstvenih problema.

Za istraživanje je korišćen derivat kvercetina za proučavanje srčane disfunkcije, uklanjanje slobodnih radikala i smanjenje oksidacije lipida.

Osim što može da produži ljudski životni vek, ovo može kvercetinu dati ulogu u smanjenju koagulacije, hiperglikemije, upale i hipertenzije.

 Pomorandža, citrus dijeta Izvor: Youtube / Printscreen / Totally Loaded

Biljni lekovi kao što su kantarion, ginko biloba, brusnica i ulje žutog noćurka takođe sadrže kvercetin.

Osim kroz ishranu, kvercetin se može unositi i putem suplemenata. Oralna dnevna doza kvercetina u formi kapsula data u brojnim kliničkim studijama kreće se od 200 mg do 1500 mg dva puta dnevno, zavisno od stanja za koje se koristi.

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije