Probiotici su spadaju u dobre bakterije jer koriste organizmu da bude zdrav. Oni nisu samo neophodni za zdrava creva, već i za naše celokupno zdravlje.

Probiotici su povezani sa smanjenjem depresije, boljim zdravljem srca, jačanjem imunološkog sistema i poboljšanjem kože. Ove dobre bakterije pospešuju rad metabolizma, što može sprečiti širok spektar poremećaja kao što su gojaznost i dijabetes.

Najbolja probiotička hrana za zdrava creva

Ako želite da unesete više probiotika uvrstite ove namirnice u svoju svakodnevnu ishranu.

Jogurt

Jogurt se pravi procesom fermentacije mleka. Fermentisani mlečni proizvodi poput jogurta često sadrže manje laktoze od punomasnog mleka i bolji su za one koji nisu tolerantni na laktozu. Jogurt je dobra opcija jer ga je lako pronaći, možete kupiti bilo koji ukus koji vam prija, i može da se jede bez pripreme.

Kiseli krastavci

Mnogi nisu upoznati sa činjenicom da kiseli krastavci sadrže probiotike. Međutim, morate biti sigurni da kupujete fermentisane kisele krastavce. Rastvor od slane vode u kom su krastavčići ne zaustavlja rast zdravih mikroorganizama tokom fermentacije kao što je slučaj sa sirćetom. Ipak, imajte na umu da kiseli krastavci u teglama obično imaju visok sadržaj natrijuma.

Hrana koja je dobra za zdravlje creva
youtube/Printscreen/ Crazyhacker 

Kefir

Kefir je fermentisano mleko napravljeno od kefirnog zrna. U kravlje ili kozje mleko se dodaje kefir. Mešavina se ostavi da fermentira oko jedan dan, a zatim se mleko filtrira iz zrna, čime se dobija napitak od kefira. Dobijeni napitak je moćan probiotik koji sadrži više probiotika nego jogurt.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je dvostruko fermentisani sok od jabuke. Jabukovo sirće se već godinama koristi kao "pomoć" mršavljenju jer ima prirodne probiotike iz procesa fermentacije. Ukus mu je intezivan, pa ako ne volite da ga uzimate direktno, dodajte ga u preliv za salatu ili marinade.

Sir

Određene vrste sireva mogu biti sjajan izvor probiotika. Prema "Harvard Health-u",  zreli sirevi uključujući gaudu, čedar, edam, ali i mladi sir imaju probiotike.

Turšija

Zimnica od povrća, a pre svega kiselog kupusa štiti i jača imunitet. Posebno je hranjiva jer prolazi kroz proces fermentacije. Bogata je i esencijalnim mineralima kao što su kalcijum, kalijum i magnezijum, ali i vitaminom C. Kiseli kupus potpomaže varenje, a preporučuje se osobama koje koriste antibiotike kako bi vratili crvenu floru u ravnotežu.

Tekst: Lepa&Srećna