Stručnjaci savetuju da pre spavanja popijete čašu vode kako biste ostali hidrirani i dobro se naspavali, ali i da isto učinite i pre pranja zuba.

Zdravstvene prednosti ispijanja vode pre pranja zuba su brojne, a u nastavku teksta predstavljamo vam neke od njih.

zena pije vodu.jpg
Shutterstock  

1. Voda sprečava da vam usta budu suva

Kada popijete čašu vode pre spavanja, pljuvačka će početi da se povećava, a jezik će vam se lagano sušiti, zbog čega će vam usta biti suva. To može otežati ispiranje svih bakterija iz usta, zbog čega je važno da i ujutru, pre nego što operete zube, popijete čašu vode.

2. Voda pomaže u pravilnom čišćenju zuba

Ispijanje vode pre pranja zuba može vam pomoći da efikasnije očistite zube. Preporučuje se da pijete vodu kako biste hidrirali telo, ali i održali zube zdravim i jakim. Voda pomaže da se isperu sve čestice hrane ili plak koji su ostali na zubima, a ako perete zube bez prethodnog ispijanja vode, rizikujete da čestice hrane vratite u usta i povećate šanse za razvoj karijesa. Voda takođe pomaže da se usta isperu od svih bakterija koje mogu izazvati loš zadah.

Zašto treba da pijete vodu pre pranja zuba
Shutterstock  

3. Voda pomaže u zaštiti desni od infekcije

Kada ste dehidrirani, desni su pod stresom, što ih čini podložnijim bolestima. Konzumiranje vode pre pranja zuba može pomoći u sprečavanju karijesa i bolesti desni.

4. Voda reguliše i kontroliše temperaturu ljudskog tela

Voda takođe pomaže u regulisanju telesne temperature. Bez vode naša tela postaju dehidrirana, a to može uticati na naše opšte zdravlje. Voda održava usta vlažnim i može sprečiti da štetne kiseline u ustima oštete zube.

Tekst: Lepa&Srećna