Oboleli od dijabetesa tipa 2 mogu da olakšaju probleme sa visokim šećerom u krvi ako unesu neophodne promene u svoj jelovnik. Prvi savet je da nikako ne propuštaju obroke i da svakog dana doručkuju, ručaju i večeraju.

Upotrebu šećera, soli i masnoća treba da smanje, ali se ne savetuje da ishranu svedu na nekoliko namirnica. Naprotiv, ona treba da bude raznovrsna i da sadrži voće, povrće, pa i skrobne namirnice poput paste. Mediteranska i DASH dijeta su najbolji režimi ishrane po mnogim istraživanjima.

Da biste maksimalno iskoristili moć voća, isprobajte sok od nara. Studija objavljena u britanskom Časopisu savremenog nutricionizma pokazuje da on može da obori vrednost šećera u krvi za samo petnaestak minuta.

nar 2-min.jpg
Shutterstock  

U drugim grupama u ovom istraživanju, u kojima su ispitanici jednako hranili, a pili samo vodu ili neko drugo bezalkoholno piće, nije bilo takvih efekata. Naučnici pretpostavljaju da sok od nara ima uticaja na metabolizam glukoze.

Njegov potencijal se krije i u velikoj količini antioksidanata. Jedna od teorija je i da oni imaju sposobnost da se vezuju za šećer i tako sprečavaju njegov uticaj na nivo insulina.

Podsetimo, dijabetes tipa 2 nema uvek jasne simptome. Treba obratiti pažnju na čestu žeđ, umor, učestalo mokrenje, nenamerni gubitak kilograma kao i na eventualno sporo zarastanje rana.

Tekst: Lepa&Srećna