Jabuka je odličan izbor za zdravu užinu, ali se mnogi žale da su od nje još više gladni. Da biste zadovoljili želju za slatkišima, a svom organizmu obezbedili dovoljno korisnih sastojaka, možete da je koristite i kratko obrađenu.

Jabuka sadrži značajne antioksidante, naročito vitamin C koji jača imunitet i pomaže organizmu kad je pod stresom. Topiva i netopiva vlakna su dragocena za zdravlje organa za varenje i pomažu da se održi zdrav nivo šećera u krvi.

Jedna vrsta topivih vlakana - pektin - posebno je korisna i ne gubi se termičkom obradom. Zato iskoristite sezonu jabuka i pripremite voće tako da u njima svi uživaju.

pecena jabuka 2.jpg
Shutterstock  

Dovoljno je da svaku jabuku izdubite i u nju stavite po jednu kašiku mešavine sastojaka koje birate po svom ukusu. Osnovu treba da čine orašasti plodovi - orasi, lešnici ili bademi. Samlevenim orasima dodajte i malo seckanog suvog voća - urmi ili suvog grožđa, kao i narendanu koricu pomorandže.

Složite jabuke u manji pleh i pecite u rerni osam do deset minuta, na temperaturi od oko 200C stepeni. Prethodno, na dno pleha sipajte pola čaše vode, a u nju možete dodati i malo limunovog soka.

pecena jabuka sa sladoledom.jpg
Shutterstock  

Za sve koji imaju problema sa šećerom, savetuje se da jabuke pospu i cimetom. Ako nemate ovih tegoba, možete preliti jabuke i medom ili šećerom u prahu. U tom slučaju, pečenu jabuku možete da poslužite i sa šlagom ili sladoledom, kao i prelivenu čokoladom.

Tekst: Lepa&Srećna