Nije lako pobrojati pozitivna dejstva koja cimet ima na organizam: povoljno utiče na nivo šećera u krvi, ima antibakterijsko dejstvo, smanjuje neprijatne simptome kod sindroma iritacije creva, a posebno pomaže kod nadutosti. Takođe, cimet je bogat manganom koji pomaže u izgradnji kostiju, snižava holesterol i trigliceride, poboljšava cirkulaciju i može da ubrza metabolizam.

Ipak, nije se mnogo govorilo o prednostima cimeta za zdravlje mozga. Ipak, istraživači sa Univerziteta za medicinske nauke Birjand u Iranu odlučili da se pozabave efektima koje cimet ima na mozak i njegove kognitivne funkcije, a svoju analizu objavili su u časopisu "Nutritional Neuroscience".

Cimet je najbolje uzimati na prazan stomak

"Kora cimeta sadrži jedinstvene, antioksidativne polifenole koji aktiviraju insulinske receptore, tako da efikasnije reaguju na insulin. Nekoliko studija pokazuje da uzimanje ekstrakta cimeta ujutru na prazan stomak može smanjiti prosečne nivoe glukoze, triglicerida i lošeg holesterola", tvrdi nutricionista Hobson.

Oni su otkrili da komponente eugenola, cimetaldehida i cimetne kiseline cimeta pozitivno menjaju kognitivne funkcije. Neke od studija su takođe objavile da komponente začina sprečavaju i smanjuju oštećenje kognitivnih funkcija.

Jedna od studija koja je bila usredsređena na adolescente sugeriše da žvakanje gume sa cimetom poboljšava funkciju pamćenja i smanjuje anksioznost. Generalno, rezultati su istakli moguću vrednost cimeta za sprečavanje problema sa pamćenjem i učenjem.

Pored prednosti za zdravlje mozga i njegove upotrebe kao aromatične supstance, postoje i naučni dokazi da cimet ima antioksidativna, antiinflamatorna i antikancerogena svojstva.

Tekst: Lepa&Srećna