Začini su prepuni antioksidanata, protivzapaljenskih, antibakterijskih i protivvirusnih sastojaka, pa su delotvorni čak i kada se unose u malim količinama. Stručnjaci savetuju da u ishranu uvrstimo sedam začina kako bismo poboljšali opšte zdravstveno stanje.

Kardamom

Kardamom potiče iz semena biljaka iz porodice đumbira, pa se često koristi kao dodatak čakevima ali i pecivima. Ovaj začin deluje pozitivno na kardiovaskularni sistem, ublažava glavobolju, dijareju i mučninu. Isparljiva ulja koja se nalaze u semenu kardamoma imaju analgetička, antiinflamatorna, antibakterijska i antispazmodična svojstva.

Karanfilić

Korišćenje celih ili mlevenih karanfilića koristi se za začinavanje hrane. Karanfilić je bogat antioksidansima i uključuje niz esencijalnih vitamina i minerala. Prema istraživanjima, karanfilić ima antibakterijska svojstva pa se preporučuje u svakodnevoj ishrani.

Kurkuma

Najznačajniji od mnogih medicinski korisnih sastojaka kurkume je kurkumin. Kurkumin je moćan antioksidans koji pomaže u prevenciji oksidativnog oštećenja i povećava prirodne antioksidativne enzime u telu. Ovo je značajno jer se smatra da su oksidativna oštećenja jedan od primarnih mehanizama u procesu starenja i nastanka brojnih bolesti. Pored toga, kurkumin ima snažna antiinflamatorna svojstva.

kurkuma prah.jpg
Shutterstock  

Cimet

Cimet ima brojna pozitivna dejstva na zdravlje, a posebno utiče na metabolizam. Istraživanja su pokazala da cimet poboljšava regulaciju šećera u krvi jer deluje slično kao insulin. Visok sadržaj vlakana u cimetu podstiče osećaj sitosti što smanjuje potrebu za hranom.

Seme piskavice

Seme piskavice sadrži veliku količinu vlakana koja usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata, a efekti se vide već nakon 8 nedelja primene. Seme se koristi prethodno potopljeno u toplu vodu, a treba biti oprezan ako se pojave mučnina ili neke druge digestivne tegobe. Prema istraživanjima seme piskavice snižava višak šećera za čak 25 odsto a poboljšava i rezultate testa insulinske rezistencije.

Origano
Brojni minerali, uključujući kalcijum, gvožđe, mangan, vlakna, vitamine K i E, uključeni su u ove male, ali moćne listove. Origano sadrži ogromnu količinu antioksidanata koji štite ćelije od oštećenja slobodnih radikala, sprečavajući bolesti srca, moždani udar i rak. Pored toga, fitonutrijenti u origanu pomažu u borbi protiv infekcija.

Kumin

Zbog blagotvornih dejstava ovaj začin zovu eliksirom zdravlja. Reguliše probavu, uklanja toksine, jača imunitet, pospešuje san, veće količine smanjuju holesterol i čiste krve sudove, ali pomažu i mršavljenju. Sadrži proteine, kalijum i jako malo kalorija i zato je idealan za dijetalan režim ishrane. 

Tekst: Lepa&Srećna