Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izveštava da je broj ljudi sa dijabetesom širom sveta porastao sa 108 miliona kolio je bilo u 1980. godine, na neverovatnih 442 miliona u 2014. godini. Ovo stanje se približava proporcijama epidemije, a zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost su neizostavni ukoliko želimo da sačuvamo zdravlje.

Lekovi iz prirode mogu da pomognu u slučaju dijebetsa tipa 2, a posebno kombinacija dva začina - cimeta i piskavice. Istraživanja pokazuju da se nivo šećera u krvi posle redovne konzumacije smanjuje za neverovatnih 30 procenata.

U 2019. godini, studija Medicinskog žurnala Univerziteta Basrah imala je za cilj da proceni efikasnost cimeta, piskavice i njihove kombinacije kod 54 pacijenata sa dijabetesom tipa 2 koji nisu dobro reagovali na generičke lekove. Rezultati su otkrili značajno smanjenje šećera u krvi u roku od 40 dana, istakli su istraživači.

Svakodnevna suplementacija sa cimetom i pisakvicom posebno je efikasna kod pacijenata koji ne postižu rezultate lekovima. Stručnjaci savetuju da odaberete cejlonski cimet jer ne sadrži kumarine, i da je najbolje uzimati ga u kombinaciji sa piskavicom pre svakog obroka, jer će smanjiti količinu glukoze koja ulazi u krvotok posle jela.

Cimet smanjuje šećer u krvi
Shutterstock  

Piskavica je, osim za snižavanje šećera u krvi dobra i za snižavanje lošeg holesterola, bronhije protiv kašlja i prehlade. Dobar je diuretik i stimuliše i organe za varenje i nervni sistem, ali i jetru, a pomaže kod problema sa kožom- ekcema, otoka i čireva.

Tekst: Lepa&Srećna