Doktorka Megan Rosi iz Kvinslenda, dijetetičar i naučni saradnik sa Kings koledža, kaže da se "magija" dešava kada kombinujete specifične parove hrane, uključujući kurkumu i crni biber, sočivo i paradajz i losos i zeleno povrće.

"Određeni parovi hrane daju bolji učinak u zbiru, pri čemu jedna namirnica povećava apsorpciju vitamina i minerala iz druge kada se jedu zajedno. Ovo su moji omiljeni dueti", kaže dr Rosi.

1. Kurkuma i crni biber

Najveći razlog spajanja ove dve namirnice je aktivni sastojak kurkume, a to je kurkumin.

kurkuma prah.jpg
Shutterstock  

"U kliničkim ispitivanjima pokazalo se da kurkumin ima antiinflamatorni efekat. Sjajno je jesti kurkumu u supi ili popijenu sa đumbirom u čaju, ali dodavanje i crnog bibera u jelo ili piće može povećati sposobnost vašeg tela da apsorbuje kurkumin za 1.000 odsto", navodi ona.

Ako ne volite da jedete ova dva mlevena začina, možete razmisliti i o dodatku ishrani koji uključuje i kurkumu i crni biber.

2. Sočivo i paradajz

Drugo uparivanje hrane koje treba češće da praktikujete je kombinacija sočiva i paradajza, kaže dr Rosi.

zeleni paradajz
Instagram / blue_feather_homestead 

"Možete dobiti pristojnu dozu gvožđa iz sočiva, žitarica i orašastih plodova, što je od vitalnog značaja za nivo energije. Ali još bolje se apsorbuje kada se konzumira sa hranom bogatom vitaminom C, poput paradajza ili paprike", navodi ona i preporučuje da uparite sočivo i paradajz u salati, uz večeru, da biste iskoristili sve njihove zdravstvene prednosti.

3. Losos i zeleno povrće

"Uzimanje vitamina D je neophodno tokom cele godine, ali da li ste znali da će obezbeđivanje dovoljne količine vitamina D povećati apsorpciju kalcijuma za 50 odsto?", kaže dr Rosi.

kako sniziti loš holesterol
Youtube/Printscreen/Alle Rezepte 

Ona preporučuje uparivanje lososa bogatog vitaminom D sa zelenim povrćem, koje je izvor kalcijuma.

Doktorka Megan Rosi takođe preporučuje i da pokušamo da jedemo 30 različitih vrsta biljne hrane svake nedelje, jer one sadrže "različita vlakna i hemikalije koje hrane različite bakterije u crevima".

"Od integralnih žitarica do povrća, voća, mahunarki, semena i orašastih plodova, istraživanje je pokazalo da oni koji jedu 30 različitih vrsta biljne hrane nedeljno imaju raznovrsniji spektar crevnih mikroba od drugih. Ovo je pokazatelj dobrog zdravlja creva i takođe je povezano sa boljim dugoročnim zdravljem", tvrdi ova dijetetičarka.

Tekst: Lepa&Srećna