Dijagnoza dijareje se uspostavlja kad osoba ima ređu ili tečnu stolicu tri ili više puta u toku dana. Ona može da izazove i vrlo neprijatne simptome kao što su pečenje i svrab u predelu anusa. Dijareju sa pečenjem prati često i bol u donjem delu stomaka i to pre, tokom ili posle pokreta u crevima.

Kada se otkrije razlog dijareje, lakše će se odabrati način i tretman kojim se mogu umiriti ove tegobe. Uz dijareju, može se javiti i svrab u predelu anusa, moguće je krvarenje iz rektuma, dešava se da potreba za odlaskom u toalet bude urgentna, a oboleli ima i grčeve i bol. Obično se razlikuju infektivni od neinfektivnih uzroka dijareje. Ako je uzrok neka infekcija - bakterijska ili viralna, javljaju se visoka temperatura, groznica, mučnina i povraćanje.

Evo šta još može da izazove dijareju sa pečenjem.

Začinjena hrana

Ako jedete veoma ljutu hranu, papričice ili žestoke sosove, kapsaicin koji se nalazi u njima izaziva iritaciju u digestivnom traktu. Otuda i brzo kretanje hrane, što dovodi do dijareje. Retka stolica sa dosta želučanog soka i kapsaicin iz hrane izazivaju i pečenje i svrab anusa.

Analna fisura

Analna fisura je pukotina ili naprsnuće površine analnog otvora. Ona se najčešće stvori kad dođe do prekomernog rastezanja, obično nakon zatvora ili prilikom snažnog napinjanja. Ako nakon toga usledi dijareja, javiće se i osećaj pečenja.

zena u toaletu.jpg
Shutterstock  

Sindrom iritabilnog kolona

Sindrom iritabilnog kolona koje karakteriše smena učestalih stolica i epizoda zatvora. Ovakvi događaji izazivaju iritaciju kože oko anusa i osećaj pečenja.

Iritacija kože

Otvor anusa i koža oko njega može biti iritiran raznim faktorima - od parfimisanih sredstava za pranje do agresivnog brisanja posle nužde. Kad je koža već crvena i iritirana, onda će dijareja izazvati i bol i pečenje.

Hemoroidi

Hemoroidi nastaju kad vene u rektumu oteknu i počnu da bole, ispadaju iz rektuma i dovode do krvarenja. Dijareja izaziva vrlo neprijatan bol i pečenje.

Lekovi

Neki medikamenti mogu da dovedu do dijareje i osećaja pečenja, kao okidač serije događaja - recimo, antibiotici. Oni se upotrebljavaju za lečenje bakterijskih infekcija, pa "stradaju" i takozvane "dobre bakterije" u crevima.

Kao posledica, u narušenoj crevnoj flori mogu da ojačaju sojevi poput klostridije koja izaziva vrlo česte prolive i osećaj pečenja.

Kako zaustaviti dijareju i umiriti svrab i pečenje

Čim se utvrdi uzrok dijareje, može se pristupiti lečenju. Ako je on neinfektivnog porekla, lekar će prepisati lek koji usporava rad creva i pojavača stisak sfinktera. Opasno je koristiti takve medikamente na svoju ruku, jer u slučajevima infekcije ili trovanja treba upravo što pre osloboditi stomak opasnog sadržaja. Takođe, ne sme se koristiti ako oboleli ima visoku temperaturu, groznicu ili krvave stolice. 

Ako je uzrok dijareje i pečenja ljuta hrana, što pre promenite način ishrane. Za umirenje iritirane kože koristite sredstva za obnavljanje barijere, poput cink-oksid krema, a za fisure topikalne nitroglicerinske kreme ili kreme na bazi blokatora kalcijumskih kanala. Ako pacijent pati od sindroma iritabilnog kolona, neophodan je opšti plan lečenja koji će napraviti lekar. 

Tekst: Lepa&Srećna