Nije lako održavati idealnu kilažu, a posebno dobro zdravlje. Ipak, jedna jednostavna promena možete da pomogne u ovoj misiji. Lekari savetuju da ograničimo unos hrane, kao i da vreme doručka pomerimo za 11 sati.

Ovaj protokol ishrane može pomoći u smanjenju rizika od ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su dijabetes tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Doktorka Džulija Džons tvrdi da doručak u ovo vreme može da produži vaš životni vek za čak 20 godina.

"Jedite u periodu od osam sati, a tokom 16 sati postite", tvrdi doktorka i podseća da organizam mora da se odmori.

"Mnoga istraživanja pokazuju da jednostavno jedemo prečesto, i očigledno jedemo pogrešne stvari", tvrdi doktorka..

Iako postoji mnogo različitih pristupa ovom popularnom načinu ishrane, jedenje u roku od osam sati opisuje se kao "dnevni vremenski ograničeni post".

Klinika Majo objašnjava da možete da jedete normalno u to vreme svakog dana i ističe da povremeni post može pomoći u smanjenju rizika od raznih zdravstvenih problema.

VMA dijeta jelovnik
Shutterstock  

"Gubitak težine i fizička aktivnost pomaže u smanjenju rizika od bolesti povezanih sa gojaznošću, kao što su dijabetes, apneja u snu i neke vrste raka", kažu lekari.

Povremeni post nije jedina navika koja može da produži životni vek. Doktor ističe da konzumacije 30 različitih biljaka svake nedelje takođe može pomoći.

"Zvuči komplikovano, ali možete pomešati orahe i kefir - koji je fermentisan, u njemu su dobre bakterije. Možete kombinovati četiri ili pet različitih vrsta semenki i jogurt. To je ta raznolikost koja nam nedostaje. Jedemo prerađenu hranu i ako jedemo povrće, to su najčešće šargarepa i grašak", trvdi doktor i ističe da ova promena ima brz efekat na zdravlje.

Izvor: Lepa&Srećna