Insulinska rezistencija je poremećaj u metabolizmu koji se karakteriše neadekvatnim odgovorom ćelija na dejstvo insulina. Budući da je insulin hormon koji omogućava ulazak glukoze u ćelije, kao i njenu dalju obradu, neadekvatan odogovor na njegovo dejstvo dovodi do povećanja nivoa glukoze u krvi, a samim tim i do tendencije organizma da povišenim lučenjem insulina reguliše visok nivo glukoze, što vodi u hiperinsulinemiju.

Insulinska rezistencija je jedan od vodećih faktora rizika za razvoj dijabetesa tipa 2, gestacijskog dijabetesa (dijabetes u trudnoći) i predijabetesa (stanje kod koga je nivo šećera u krvi visok, ali ne dovoljno da bi se smatrao dijabetesom).

Cimet snižava šećer u krvi
Shutterstock  

Insulinska rezistencija, pogotovo u ranim fazama, često ne pokazuje vidljive simptome, pa je moguće imati ovaj poremećaj čak i dugi niz godinaukoliko se nivo šećera u krvi ne proverava.

Simptomi koji mogu ukazati na postojanje insulinske rezistencije su sledeći:

- gojaznost, indeks telesne mase (BMI) veći od 25. Treba, međutim, imati na umu da ovo nije apsolutan pokazatelj insulinske rezistencije, jer i mršave osobe mogu imati ovaj poremećaj

- masne naslage na stomaku i oko unutrašnjih organa (visceralna gojaznost)

- stalna pospanost, posebno nakon obroka, uz učestalo zevanje

- hronični nedostatak energije i osećaj umora i pored obilnih obroka

Simptom koji ukazuje na srčani udar kod žena
Shutterstock  

- zaboravnost, depresija, bezvoljnost

- stalna želja za unosom slatkiša i nakon obroka

- nagli pad šećera

- teško uspostavljanje idealne telesne mase i mršavljenje, čak i ako je osoba na posebnom režimu ishrane, a ubrzano gojenje

dijeta
Profimedia 

- pojava izraslina na koži sličnih bradavicama, ispod grudi, pazuha, na vratu

- pojava tamnije prebojenosti kože pazuha i prepona

- neredovni menstrualni ciklusi, pojava akni i pojačane maljavosti kod žena.

Lečenje inuslinske rezistencije sprovodi se isključivo uz nadzor endokrinologa, koji će pacijentu propisati adekvatnu terapiju i režim ishrane.

Tekst: Lepa&Srećna