Đumbir je, kako mnogi kažu, riznica zdravlja, a iako vam neće otopiti kilograme preko noći, biće vam dobar saveznik u procesu mršavljenja.

Glavni razlog leži u tome što je đumbir termogena hrana - ona koja sagoreva kalorije, tako što ih pretvara u toplotu koja je potrebna za zagrevanje tela. Ovaj proces se naziva termogeneza.

Zbog toga je preporučljivo uvrstiti ga u svakodnevni jelovnik, ukoliko želite da se rešite viška kilograma. Samo jedna kašika đumbira u prahu, koju možete dodati u neki od obroka, imaće efekta ukoliko ovaj savet primenjujete redovno.

djumbir u prahu.jpg
Instagram / thegiftofgoods, Instagram / ayurvezdastes 

Pored toga, možete piti i čaj od đumbira ili napitak od đumbira i limuna, koji je odličan za detoksikaciju organizma i ubrzavanje metabolizma.

Iscedite pola limuna i pomešajte ga sa jednim centimetrom korena đumbira koji ste prethodno narendali. Sve ovo dodajte u čašu mlake vode. Ostavite napitak da malo odstoji, a potom ga popijte. Po želji, napitak možete zasladiti sa malo meda.

Napitak za detoks
Youtube/Printscreen/Rediscover Wellness 

Takođe, svež đumbir možete dodati u voćne smutije, a možete ga koristiti i kao začin u sosevima i prelivima za razna jela, ali i kada su u pitanju čorbe. U tom slučaju ga dodajte pred kraj kuvanja, kako ne i izgubio svoja hranljiva i lekovita svojstva razradnjom gingerola.

Još jedan savet koji daju stručnjaci jeste da u jednu supenu kašiku stavite malo samlevenog đumbira, par kapi limuna i malo soli - ovaj miks će vam pomoći da se osećate manje gladnim, a podstaći će i probavu.

Tekst: Lepa&Srećna