Svakih 15 minuta u Srbiji neko doživi moždani udar. Prvi je uzrok skraćenja životnog veka kod žena i drugi kod muškaraca. Od posledica moždanog udara jedna trećina bolesnika umre, druga trećina ima težak invaliditet, a samo se jedna trećina vraća ranijim aktivnostima.

Moždani udar je stanje koje zahteva hitnu intervenciju lekara. Prekida se dotok krvi i kiseonika u deo vašeg mozga. Zato je vreme odlaska kod lekara od suštinskog značaja. Na sreću, neki simptomi bi mogli da budu pravi alarm,  čak i pre nego što dođe do moždanog udara. Moždani udar često pacijenti opisuju kao grom iz vedra neba. Iako to može da bude tačno, ponekad organizam danima pre moždanog udara, šalje upozorenja.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Američke akademije za neurologiju, kaže da se znaci upozorenja ishemijskog moždanog udara mogu pojaviti sadem dana ranije,

Ishemijski moždani udar nastaje kada krvni ugrušak blokira protok krvi i kiseonika do vašeg mozga. Studija objašnjava da je 80 procenata moždanih udara ishemijsko i da im često prethodi "moždani udar upozorenja“ ili mini moždani udar.

"Jedan od znakova upozorenja je iznenadna ataksija - neurološki simptom koji se ogleda u trapavim pokretima i poremećaju ravnoteže", navode lekari.

Koji su simptomi ataksije?

  • Zanošenje pri hodu
  • Poteškoće u održavanju ravnoteže u stojećem stavu
  • Otežan govor
  • Nekoordinisani, trapavi pokreti šaka
  • Podrhtavanje (tremor), koje se obično pogoršava pri posezanju
  • Vrtoglavica

Šta je istraživanje otkrilo?
Studija je obuhvatila 2.416 osoba koje su preživele ishemijski moždani udara.  Njih 549 ljudi iskusilo je ataksiju pre nego što su doživeli moždani udar. U većini slučajeva, prvi znaci upozorenja su se pojavili u sedam dana pre ishemijskog moždanog udara.

Autor studije Peter M. Rothvell je rekao: „Već neko vreme znamo da su TIA često preteča velikog moždanog udara.

"Ova studija pokazuje da bi najefikasnije tretmane trebalo započeti u roku od nekoliko sati od prve pojave ataksije", tvrdi autor studije Peter Rotvel.

Kako smanjiti rizik od moždanog udara?

"Vođenje zdravog načina života jedan je od najboljih načina da smanjite verovatnoću da dobijete moždani udar", tvrde lekari.

Preporučuje se ishrana sa niskim sadržajem masti i visokim sadržajem vlakana koja je prepuna voća, povrća i integralnih žitarica.

Takođe bi trebalo da kontrolišete unos soli, što znači da ne jedete više od šest grama popularnog začina dnevno. Previše soli može povećati vaš krvni pritisak, što je odskočna daska za moždani udar. Takođe, važno je da redovno vežbate, smanjite unos alkohola i prestanete da pušite.

Izvor: Lepa&Srećna