Manjak vode u organizmu može da izazove niz tegoba, počevši od umora, preko grčeva u mišićima, sve do vrtoglavice pa čak i jeze. Novo istraživanje je pokazalo da odgovarajuća hidratacija može da uspori starenje i dugoročno vam popravi zdravlje.

Studija objavljena u stručnom izdanju eBioMedicine testirala je hipotezu da optimalna količina vode koju pijemo u toku dana utiče na procese starenja. Korišćeni su podaci za više od 11 hiljada ljudi, prikupljeni tokom 30 godina.

Kako je voda preovlađujući element u telu i njen manjak ugrožava vitalne funkcije, neophodno je osigurati sledeće količine - oko 2,7l za žene i oko 3,7l za muškarce. Reč je o dnevnoj "dozi" i to svih tečnosti, dakle uključujući i sokove i čajeve koje popijete toom dana.

casa vode.jpg
Shutterstock  

Ovo je minimum, ispod kojeg ne bi trebalo ići, a on može i da varira u zavisnosti od telesne težine, fizičke aktivnosti kao i spoljašnje temperature. Tri pitanja treba sebi postaviti i znaćete da li je vaš organizam dovoljno hidriran:

  • da li ste žedni
  • da li se znojite kad vam je vrućina i
  • da li vam je mokraća tamnije boje.

"Ako primetite ove znake, treba da počnete da pijete više vode", upozorava dr Dejvid Katler, iz Medicinskog centra "Sent Džon", u Santa Moniki, Kalifornija.

"Nedovoljna hidratacija dovodi do višeg nivoa natrijuma tojest soli u krvi", napominje dr Katler. "Ovo stanje je povezano sa većim rizikom do hroničnih bolesti i bržim biološkim starenjem. Na to ukazuju indikatori upalnih procesa, metaboličkih promena i ugroženih kardiovaskularnog sistema i pluća. Kod osoba koje ubrzano biološki stare moguće su hronične plućne bolesti kao i demencija ili srčani zastoj."

Tekst: Lepa&Srećna