Koren đumbira je odličan začin, ali je sve više i medicinske literature o njegovim efektima u dijeti. Zahvaljujući efikasnim sastojcima, naročito gingerolu, podstiče varenje a suzbija apetit i usporava upalne procese u telu.

Biološki procesi koje podstiče gingerol imaju, kao efekat, duži osećaj sitosti, premda se hrana brže vari. Takođe, stabilizuje se nivo šećera u krvi i upravo ovi efekti, smatraju stručnjaci, deluju na gubitak viška kilograma. Kod osoba koje uzimaju đumbir konstatovana je i bolja probava i redovnija stolica, a reguliše se i hormon stresa - kortizol.

Đumbir možete konzumirati u obliku čaja, ali i ekstrakta, praha ili tableta. Jedna studija sprovedena 2015. godine pokazala je značajno smanjenje apetita i kilograma kod gojaznih žena koje su uzimale tablete đumbir od jednog grama, dvaput dnevno, tokom 12 nedelja.

Drugo istraživanje uključilo je muškarce koji su svakog jutra pili čaj od dva grama đumbira u prahu, rastvorenih u toploj vodi. Svi su konstatovali da im se smanjio apetit, a povećala potrošnja kalorija. Dodatne analize drugih studija pokazale su da se kod ljudi koji su uzimali đumbir, bilo kao čaj, prah ili tablete, smanjivala telesna težina kao i obim struka i kukova.

Lekari kažu da je uzimanje đumbira, u principu, bezbedno, ali da može izazvati gorušicu. Takođe, moguće je i da đumbir utiče na smanjeno delovanje nekih lekova, pa se obavezno konsultujte sa svojim doktorom pre nego što se odlučite za primenu ove dragocene biljke u dijeti.

Izvor: Lepa&Srećna