Istraživanja su pokazala da su dve najefikasnije među prokinetičkim biljkama đumbir i artičoka, koje potpomažu varenje, te na taj način utiču i na gubitak kilograma

Đumbir ima antivirusni efekat, stimuliše cirkulaciju, ali i efikasno stimuliše pokretljivost u digestivnom traktu. Ova biljka već stotinama godina koristi se za lečenje probavnih tegoba, a istraživanja su pokazala da može da pojača i ubrza pražnjenje creva.

djumbir 3
Youtube / Candle Kitchen 

Takođe, dokazano je da đumbir utiče na enzime tripsin i pankreasnu lipazu tokom procesa varenja, što ubrzava pokretljivost i pražnjenje želuca.

Artičoka je još jedna prokinetička biljka koja pomaže da se ubrza pokretljivost digestivnog trakta. Dok đumbir više deluje na pokretljivost creva u celini, artičoka jače deluje na pokretljivost tankog creva i na taj način stimuliše lučenje žuči, olakšavajući probavnim enzimima da efikasnije razgrađuju hranu, vare masti i apsorbuju vitamine.

articoka
Profimedia 

Ova biljka je takođe odličan izbor ukoliko imate probleme sa neredovnom stolicom ili sa varenjem hrane. Preporučeni dnevni unos artičoka za optimalan efekat na varenje je 30-38g dnevno za muškarce i 21-25g dnevno za žene.

Artičoke se mogu uvrstiti u različite recepte, od salata i soseva do priloga i variva od povrća.

Tekst: Lepa&Srećna