Kada u popodnevnim satima oseti umor i pad energije, većina ljudi poseže za kafom, energetskim napicima i slatkišima. Međutim, to je potpuno pogrešno. Oni kratkotrajno daju privid povećanja energije, a zapravo vas čine još umornijim. Zbog toga je veoma važno da svoje telo "napajate" namirnicama koje će vam trajno dati energiju i učiniti da se osećate dobro tokom čitavog dana.

Pokazalo se da je to pre svega hrana koja sadrži vitamin B, vitamin C, gvožđe, magnezijum i cink. Nutricionistkinja Kelsi Lorenc objašnjava da u organizam za užinu treba uneti ugljene hidrate, proteine i vlakna kojima je potrebno duže da se svare, obezbeđujući trajnu energiju i duži osećaj sitosti.

"Užine koje povećavaju energiju treba da imaju složene ugljene hidrate, poput voća ili celog zrna, i malu količinu masti ili proteina (ili oboje). Ugljeni hidrati su brz izvor energije, ali oslanjanje na rafinisane ugljene hidrate može dovesti do naleta energije koji ne traje dugo. Odabirom ugljenih hidrata sa dobrom količinom vlakana, poput voća, povrća ili integralnih žitarica, brzo ćete dobiti energiju, ali će ona trajati mnogo duže. Takođe, uparite ugljene hidrate sa proteinima i zdravim mastima", ističe Lorenc.

Najbolje namirnice za užinu
LepaiSrecna 

Ona navodi da su, kada je reč o konkretnim namirnicama, najbolji izbor za užinu voće (na prvom mestu jabuke), u kombinaciji sa orašastim plodovima, grčkim jogurtom i puterom od kikirikija.

"Narezane jabuke umočene u mešavinu putera od kikirikija i grčkog jogurta savršena su užina za povećanje energije. Prirodni šećeri u jabuci će vam pomoći da se odmah osetite punim energije, a dodatni proteini i masti iz putera od kikirikija i grčkog jogurta će vam pomoći da održavate tu energiju do sledećeg obroka", objasnila je ova nutricionistkinja.

pečene jabuke za zdravlje
Youtube/Printscreen/SassEsnacks 

Osim što su ukusna kombinacija, jabuke i puter od kikirikija pružaju savršenu nutritivnu ravnotežu. Jabuke su bogate rastvorljivim vlaknima i dobar su izvor vitamina C, za koji znamo da je odličan za povećanje energije. Rastvorljiva vlakna u jabukama će vam pomoći da se osećate sitim između obroka, tako da nećete posegnuti za drugom užinom ubrzo nakon toga. Obavezno jedite koru jabuke, jer se, prema istraživanjima, tu nalazi većina vlakana. Takođe, jabuke sadrže nekoliko bioaktivnih jedinjenja (flavonoide i antioksidanse) koja mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti.

Puter od kikirikija takođe ima odlične nutritivne vrednosti. On je odličan izvor zdravih masti, proteina i niacina (vitamina B3) - vitamina rastvorljivog u vodi koji pomaže vašem telu da metaboliše hranu u energiju. Pored toga, puter od kikirikija može smanjiti trigliceride i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Tekst: Lepa&Srećna