Praznična trpeza uvek je puna ukusih đakonija koje se pripremaju danima unapred. Tada sebi daju oduška i oni koji vode računa da se birano hrane, pa sebi dozvole ovaj gastro greh. O tome koje namirnice bi trebalo izbegavati čak i u dane praznika govorila je nutricionistkinja Ekaterina Novikova. Ona ističe da je majonez posebno štetan, i da ga treba zaobilaziti u širkom luku. Savetuje da se majonez zameni prelivima na bazi limuna i senfa i nerafinisanih ulja.

"Sledeće je prženo meso. Prilikom prženja formira se velika količina kancerogenih supstanci i pokreće se Majerov efekat – reakcija tokom koje se šećeri vezuju za slobodnu amino grupu proteinskog molekula, što dovodi do promene njegove strukture. Кao rezultat reakcije nastaju krajnji proizvodi glikacije koji utiču na kolagen i elastin, što dovodi do preranog starenja kože“, objasnila je ona.

Osim toga, Novikova savetuje da se odreknemo kiselih krastavaca jer izazivaju otok, i salata sa puno sastojaka. Ona je pojasnila da se često ovi proizvodi ne mešaju dobro jedni sa drugima i izazivaju nadimanje i zatvor.

"Кobasica, posebno dimljena, takođe nije prikladna za svečanu trpezu. Ima ogromnu količinu masti, soli, konzervansa i pojačivača ukusa. Može da sadrži ogromnu količinu masti ne najboljeg kvaliteta. U kombinaciji sa drugim proizvodima, može izazvati pogoršanje gastrointestinalnih bolesti “, upozorila je ona i napomenula da ako ovim nezdravim namirnicama dodamo alkohol ili gazirana pića, dobijamo pravu bombu u organizmu, koja može dovesti do otoka, bolova u stomaku, pa čak i pankreatitisa.

Ishrana za zdravo srce
Printscreen / Youtube / Kuhari 

Ako želite da živite zdravije, da vaš organizam funkcioniše bolje, te da preventivno delujete na različita oboljenja, balansirana ishrana vam onda mora biti na vrhu prioriteta. To znači i izbegavanje nezdravih namirnica iz ishrane, odnosno minimalan unos istih, čak i u vreme praznika.

Tekst: Lepa&Srećna