Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, da bi meso u frižideru bilo sigurno za konzumiranje, morate ga pravilno odložiti. Nikada ne treba čuvati termički obrađeno meso u frižideru, a da ga prethodno niste izrezali. Ako želite ostatke mesa od ručka ubaciti u frižider, nemojte ga samo staviti unutra bez razmišljanja.

"Velike komade mesa, poput pečenja ili celog pileta, treba podeliti u male količine, kada ih stavljamo u frižider. Ostatke treba čuvati u frižideru na temperaturi od četiri i po stepena ili hladnije i to najkasnije dva sata nakon kuvanja. Međutim, ako je hrana bila izložena temperaturama višim od 32 stepena, trebalo bi je staviti u frižider u roku od jednog sata. To se radi kako bi se sprečio razvoj bakterija",  tvrde stručnjaci iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Konzumiranje hrane u kojoj se nalaze bakterije može vas izložiti riziku od teške bolesti. Ešerija koli i salmonela dve su uobičajene vrste bakterija koje se mogu naći u mesu.  Ako ste konzmurali namirnice koje sadrže ove bakterije možete razviti trovanje hranom. Ešerija može uzrokovati dijareju, infekcije mokraćnih kanala, respiratorne bolesti i infekcije krvotoka, dok salmonela izaziva mučninu, povraćanje, groznicu.

Prema centru za kontrolu bolesti veći rizik imaju deca mlađa od 5 godina, trudnice, kao i osobe starije od 65 godina, čiji je imunitet oslabljen.

Termički obrađeno ( pohovano, pečeno ili prženo) meso u frižideru sme da stoji do četiri dana, dok slanina ili kobasica mogu sigurno izdržati u frižideru do nedelju dana.

Takođe, vrlo je bitno napraviti i pravilni raspored na policama frižidera. Nije svejedno ni kako je hrana upakovana, jer se uprkos niskoj temperaturi jači mirisi mogu proširiti na sve namirnice.

Sređivanje frižidera  Tiktok/@honeybobabeara

Izvor: Lepa&Srećna