Čaj od lipe doprinosi snižavanju krvnog pritiska, pospešuje izbacivanje znoja, pomaže kod malokrvnosti, vodene bolesti, čisti krv i bubrege. Ublažava simtpome prehlade i gripa, smiruje uporan kašalj, smanjuje grčeve, odstranjuje bore i pege s kože lica, sprečava ispadanje kose.

Čaj od lipe jača imuni sistem i pomaže organizmu da se bori protiv infekcija. Takođe, podstiče cirkulaciju, pomaže varenje, efikasan je za izbacivanje šlajma, olakšava menstrualne bolove i pospešuje apetit. Brojne studije su pokazale da smanjuje i nadutost stomaka.

Čaj od lipe je posebno koristan tokom zimskih meseci, a doktor Husein Aškin Akpolat upozorava da u jednom slučaju može biti veoma štetan po zdravlje - ukoliko se predugo kuva. Dakle, najbitniji je način na koji se priprema. Vodu je najbolje zagrejati prvo na 80 stepeni Celzijusa, pa skloniti sa vatre, dodati joj šaku listova i cvetova lipe, a zatim kuvati još najviše 10 minuta.

Veoma je štetno dugo kuvati lipu. Usled dužeg ključanja u vodu uđe mnogo tanina, boja samog čaja postaje tamnija, a napitak ima gorak ukus. To sve znači da su štetne materije iz biljke već ispuštene u vodu.

Nebezbedno je i piti čaj od lipe u velikim količinama. Preporučuje se upotreba takvog čaja bez aditiva, ali ne više od 2-3 šolje na dan.

Izvor: Lepa&Srećna