Nemir, napetost i anksioznost su sve češći problemi, a terapija može da uključuje ne samo lekove već i prirodna alternativna rešenja. Istraživanja pokazuju da lekovite trave mogu biti od koristi i one su sve češće predmet pažnje naučnika.

Ašvaganda je trava koja se koristi u ajurvedskoj terapiji, alternativnoj medicini koja vodi poreklo iz Indije. Aktivne supstance u ovom korenu smanjuju stres, deluju protivupalno i kao antioksidans. Smatra se da je za značajno poboljšanje stanja kod anksioznosti i nesanice potrebno između osam i deset nedelja stalnog uzimanja ašvagande.

Parsiflora se vekovima koristi za otklanjanje simptoma anksioznosti. Istraživanja pokazuju da može da ublaži bolove i grčeve, da doprinosi smirivanju i uspavljuje. Ispitivano je i njeno dejstvo u predoperativnoj pripremi.

Reiši je gljiva koju nekad nazivaju i "duhovnim tonikom". Ojačava zdravu vezu tela i uma i umiruje centralni nervni sistem, smanjujući stres. Reiši podstiče zdrav san, a deluje blagotvorno na imunitet.

trave 2.jpg
Instagram / aika_sucreherbs 

Valerijana je već tradicionalni lek za nesanicu, a zbog blagih hipnotičkih dejstava preporučuje se i kad neko ima panični napad ili je u stresu zbog jakih bolova.

Kantarion smanjuje simptome umerene anksioznosti i depresije, a podstiče uravnoteženost i doprinosi emocionalnom zdravlju.

Rodiola je kod nas manje poznata adaptogena biljka, a u istočnjačkoj medicini je cenjena zbog blagotvornog dejstva na nervni sistem. Ona smiruje neraspoloženje, ali ne uspavljuje već podstiče mentalne aktivnosti.

Tekst: Lepa&Srećna