Smrtni ishod zdravstvenih tegoba koje je jedan muškarac iz Čačka dobio tokom odnosa sa mlađom ženom u jednom hostelu podstakao je raspravu o upotrebi pilula za erekciju. Sumnja se da je upravo od takve tablete čoveku pozlilo, a već se zna da je, u 60. godini, imao visok pritisak, proširenu trbušnu aortu i preživljen moždani udar.

"Muškarci danas imaju problema sa erektilnom disfunkcijom i pre 40. godine", kazao je urolog dr Vladimir Kojović u emisiji Jutro na TV Prva.

"Sa urološke strane, šta može da bude uzrok fatalnog ishoda tokom intimnog odnosa teško je  utvrditi za konkretan slučaj",  kaže dr Vladimir Kojović. 

"Može da bude kardiološki problem, ali primena lekova može značajno da doprinese fatalnom ishodu", objašnjava i napominje da ove lekove za potenciju nikako ne treba uzimati na svoju ruku. "Problem u kapilarima i krvnim sudovima u p*nisu je najava da slede, možda, problemi i u drugim delovima organizma.

Ko treba da uzima pilule za bolju erekciju
Shutterstock  

Zato je neophodan lekarski pregled, a naročito pacijent treba da se javi urologu koji će odlučiti o potrebnim analizama. "Pre nego što počne sa primenom bilo kakvih lekova, treba da se prestane sa pušenjem, izbegava masna hrana i uvede mediteranski način ishrane. Pomažu, naravno, i med i orasi, kao i svaka druga zdrava namirnica, u umerenim količinama.

Starije osobe i one preko 50 moraju da provere zdravstveno stanje, da pričaju sa urologom o bezbednosti seksualnog odnosa. Trećina uzroka erektilne disfunkcije je kardiološkog porekla, trećina je urološkog i trećina je psihiloškog. Postoje kombinacije neka od ta tri i zato je jako važno da lekar proveri zdravstveno stanje i da proceni da li će biti komplikacija", napominje kardiolog.

Tekst: Lepa&Srećna