Kada je reč o benefitima celera, najpre se ističe njegovo bogatstvo vitaminom A, koji ojačava imunitet, poboljšava zdravlje kože i očiju, a takođe jača i imunitet pluća.

Pored vitamina A, tu je i vitamin K koji pomaže zgrušavanje krvi i štiti gustinu kostiju.Kalijum iz celera podržava funkciju srca, mišićne kontrakcije i pomaže u održavanju mišićne mase, a ovo povrće ima i manje količine vitamina C, vitamina B, kalcijuma, magnezijuma i mangana.

Koje vitamine sadrži celer
Youtubeprintscreen/ French Cooking Academy 

Celer je prepun antioksidanata kao i protivupalnih supstanci, a ova jedinjenja, kako se smatra, štite od oštećenja ćelija koje dovode do preranog starenja i bolesti. Neke od materija koje sadrži celer pomažu i u optimizaciji cirkulacije i smanjenju krvnog pritiska, dok se kvercetin i bioflavonoid koji se nalaze u celeru bore protiv akutne i hronične upale i povezani su sa zaštitom od neurodegenerativnih bolesti, kao što je Alchajmerova bolest. 

Kvercetin je takođe povezan sa apoptozom, sekvencom samouništenja koju telo koristi da ubije istrošene ili disfunkcionalne ćelije, što može da pomogne u smanjenju rizika od pojave raka.

Ovo povrće je i puno vlakana, a poznato je da ona pomažu kod održavanja zdravlja creva i njihovog pravilnog rada.

Celer
Youtube / Printscreen / The List Show TV 

Celer je poželjno jesti i u okviru dijeta, budući da jedna velika stabljika sadrži svega 7 kalorija. Celer povećava osećaj sitosti, što pomaže u kontroli telesne težine, a istraživanja su pokazala i da žvakanje celera smanjuje glad i podstiče oslobađanje hormona koji izazivaju sitost.

Od celera se mogu praviti salate, čajevi, sokovi, koristi se i kao prilog glavnom jelu, ali i kao začin. Da bi se zadržala sva hranljiva svojstva celera poželjno je kuvati ga, i to na pari.

Tekst: Lepa&Srećna