Salo na stomakuje opasnije ako je skriveno unutar trbušne duplje nego ako možete da uhvatite "salce" između dva prsta. Te "mrtve" naslage masnoće koje stoje obmotane oko vitalnih organa mogu da izazovu vrlo ozbiljne zdravstvene probleme, a "otporne" su na mnoge dijete.

Lekari kažu da je određena količina takozvane"visceralne" masti obavezna je ona štiti želudac, jetru, slezinu. Međutim, višak može dovesti do srčanog udara, dijabetesa i nekih vrsta karcinoma.

Da bi se ove visceralne masti topile često je potrebno primeniti različite strategije - pojačati intenzitet ili trajanje vežbanja, dodati više vlakana u ishranu, a ponekad i uvrstiti namirnice sa zdravim masnoćama.

Međutim, i neki zdravstveni poremećaji mogu dovesti do povećanja količine sala na stomaku, kao što su policistični jajnici. Ovo je stanje u kojem jajnici proizvode preveliku količinu muških polnih hormona. Uzroci nisu u potpunosti jasni, ali je zapaženo da mnoge žene sa ovim poremećajem imaju i insulinsku rezistenciju.

akne.jpg
Shutterstock  

Takođe, gojaznost može da izazove polistične jajnike, a njihov poremećen rad utiče na gomilanje sala na stomaku pa se žena nađe u začaranom krugu. Drugi simptomi su neredovna menstruacija, pojačana maljavost, akne i neplodnost.

Najjednostavniji način da se otkrije da li patite od policističnih jajnika je analiza krvi kojom se utvrđuje nivo hormona. Takođe, valja proveriti i nivo šećera u krvi, ali i visinu holesterola i triglicerida.

Uz korigovanu dijetu i lekove koje će lekar prepisati biće vam mnogo lakše da se oslobodite viška masnih naslaga na stomaku.

Tekst: Lepa&Srećna