Jačanje imuniteta uvek je važan proces za zdravlje organizma, a posebno kada se menjaju godišnja doba.Tada smo podložniji upalama i virusima, a stručnjaci tvrde da je celer odličan saveznik u borbi za dobro zdravlje. On sadrži antioksidanse i polisaharide za koje je poznato da deluju protivupalno, posebno flavonoidni i polifenolski antioksidansi. Takođe, konzumacija celera smanjuje simptome upale, uključujući bolove u zglobovima (poput artritisa), sindrom nervoznih creva, giht, infekcije bubrega i jetre, probleme sa kožom...

Visok krvni pritisak je bolest savremenog doba koja u početnim fazama ne daje nikakve simptome. Zbog toga je zovu "tihim ubicom", a zdrava ishrana je prva linija odbrane protiv hipertenzije. Lekari tvrde da određene hranljive materije koje se nalaze u celeru, mogu da pomognu u smanjenju krvnog pritiska. Delujuju kao relaksant glatkih mišića i poboljšavajući protok kalcijuma i kalijuma u ćelije ​​i iz njih.

Celer je odličan za imunitet, ali i za dijetu

Celer je siromašan kalorijama, pa je odlična namirnica ako želite da smršate. Sadrži vlakna koja vam mogu pomoći da steknete osećaj sitosti, a dobar je za stomak i celokupni crevni sistem zbog prisustva hemijskih sastojaka, poput flavonoida, tanina i alkaloida. Takođe, celer je koristan u borbi protiv bakterijskih infekcija u digestivnom traktu i reproduktivnim organima. 

Čaj od celera protiv reume

Litar vode stavite da proključa, pa u ubacite 40 grama celerovog lišća i pustite da se kuva nekoliko minuta. Poklopite i ostavite da se ohladi, procedite i pijte nekoliko puta na dan.

Celerom protiv bubrežnih bolesti

Protiv bubrežnih tegoba treba piti sok od svežih listova celera.

Izvor: Lepa&Srećna