Rezultati novog istraživanja će obradovati mnoge Srbe - popodnevna dremka je toliko zdrava da smanjuje rizik od srčanog udara i šloga za skoro 50 odsto.

Doktorka Sara Mednik sa Univerziteta u Kaliforniji kaže da dvadeset minuta popodnevnog spavanja deluje skoro kao da pritisnete neko dugme za "resetovanje". Nakon toga, pojača vam se budnost, bolja vam je koncentracija, a poboljšavaju se i motorne veštine što je važno za sve koji obavljaju neke poslove za koje je važna dobra koordinacija pokreta.

Ako imate 60 minuta za popodnevno spavanje, možete da uđete i u dublji san, koji pomaže da se osveži pamćenje. Svaka "dremka" vam je kao "kardiovaskularni godišnji odmor", tvrdi doktorka, jer omogućava čitavom sistemu da se umiri. Telo tada obnavlja sve svoje snage i oporavlja se od stresa koje je nakupilo tokom dana.

Idealna temperatura u sobi za spavanje
Screenshot / Yotube / Sleep Music 

Za one koji su ranoranioci, a imaju slobodnog vremena kasnije tokom prepodneva, doktorka preporučuje spavanje u trajanju od sat i po. "Tada se ulazi u REM fazu", a ona omogućava da se obnove kreativne snge uma", kaže dr Mednik.

Jedina mana ovako dugog spavanja preko dana jeste da ćete uveče, možda, imati teškoće da zaspite. Zato se optimalnim smatra da spavate između 20 i 30 minuta i to posle ručka, obavezno pre 15 časova.

Tekst: Lepa&Srećna