Dijeta bez ugljenih hidrata ne podrazumeva da u potpunosti izbacite ugljene hidrate iz jelovnika, već da ih svedete na manju količinu, kao i da uglavnom konzumirate složene ugljene hidrate.

Namirnice koje sadrže malo ugljenih hidrata su meso, riba, jaja, povrće i voće. Kada je reč o mesu, dozvoljeno je jesti svinjetinu, piletinu, govedinu, ovčetinu, ćuretinu i meso divljači. Najbolji izbor kada je riba u pitanju su losos, pastrmka i bakalar, ali možete jesti i druge vrste.

piletina za dijetu
Youtube / DrOZ 

Od povrća birajte spanać, blitvu, brokoli, karfiol, kelj, kupus, a od voća jabuke, kruške, pomorandže, jagode, maline, borovnice. Dozvoljeno je jesti i orašaste plodove (bademi, orasi, seme suncokreta, laneno seme), mleko i mlečne proizvode, masti i ulja (neprerađena hladno ceđena ulja, kokosovo, maslinovo ulje, maslac), a od pića su na meniju voda, kafa i čaj.

Dijeta sa pomorandžama
Screenshot / Youtube /LAMI FOOD 

Šta treba izbegavati:

Šećere - sve što je puno šećera: sladolede, kolače, torte, zaslađena pića
Žitarice kao što je pšenica, spelta, raž, ječam
Testenine - hleb, peciva, paste, posebno od belog brašna
Trans masti i sva biljna ulja koja imaju visok procenat omega 6 masnih kiselina: margarin, sojino ulje, suncokretovo ulje, kukruzno ulje i slično.

Dijeta bez ugljenih hidrata može se držati na 3 načina:

Kao striktna dijeta koja podrazumeva 0-20 g ugljenih hidrata tokom dana
Umerena dijeta - podrazumeva 20-50 g ugljenih hidrata
Slobodna dijeta - podrazumeva 50-100 g ugljenih hidrata dnevno.

PRIMER JELOVNIKA

Prvi dan

Doručak: Omlet sa jajima i sveža salata

Ručak: Grilovano meso i salata

Večera: Losos na maslinovom ulju i povrće

Drugi dan

Doručak: Slanina sa jajima

Ručak: Hamburger sa povćem, bez peciva

Večera: Jogurt sa šakom bobičastog voća i badema

Treći dan

Doručak: Omlet sa povrćem

Ručak: Salata od morskih plodova

Večera: Grilovano meso sa povrćem

Dijeta bez ugljenih hidrata
Shutterstock  

Četvrti dan

Doručak: Omlet sa povrćem

Ručak: Kuvano povrće i komad ćuretine

Večera: Goveđa šnicla i sveža salata

Peti dan

Doručak: Jaja sa sirom

Ručak: Pečeni batak sa malo maslinovog ulja

Večera: Prženi komadići svinjetine sa povrćem

Šesti dan

Doručak: Kuvana jaja i sveža salata

Ručak: Jogurt sa šakom bobičastog voća i šakom oraha

Večera: Ćufte od mesa i kuvano povrće

Sedmi dan

Doručak: Jaja sa slaninom i salata

Ručak: Spanać i pileće belo meso

Večera: Goveđa šnicla i salata