Kadgod je reč o alternativnoj medicini, postoji opasnost da savete dele nadrilekari i šarlatani. Međutim, mnoga istraživanja dokazuju da prirodne terapije ne treba nipošto otpisivati zbog tog rizika. Mnoga stručna istraživanja širom sveta dokazuje njihovu uspešnost. 

Tako se samo prošle nedelje, u Americi pojavila studija čiji rezultati pokazuju da meditacija svesnosti može da umanji bolove baš kao analgetik. Suština je u tome da se ublaži reakcija mozga na tegobu, a to se meditacijom postiže. 

Sličnih istraživanja ima dosta, a o rezultatima nekih govori i profesor Edzard Ernst, britanski stručnjak svetskog glasa koji se kritički postavlja prema alternativnoj medicini. On nemilosrdno kritikuje šarlatane, pa je čak objavio i knjigu "Čarls: Alternativni princ" u kojoj izvrgava ruglu opsesiju britanskog princa Čarlsa homeopatijom.

Profesor Ernst navodi da 5 prirodnih tretmana daje veoma dobre efekte kod raznih stanja. To su: kantarion, transkutana električna nervna stimulacija, glukozamin, meditacija i melatonin.

Kantarion ublažava depresiju

Kantarion se preporučuje u alternativnoj medicini za sve rašireniju bolest modernog doba - depresiju. Klinički je dokazana ona kod sve većeg broja ljudi, a zvanična medicina preporučuje antidepresante i / ili kognitivno-bihejvioralnu terapiju.

kantarion.jpg
Shutterstock  

Antidepresanti mogu izazvati brojne nuspojave: glavobolju, mučninu, nesanicu. Zato se često traži alternativa, a to može biti kantarion, koji se obično sada uzima u vidu tableta. I kod njega su moguće nuspojave, pa se morate konsultovati sa lekarom.

TENS pomaže kod bolova

Transkutana (preko kože) električna stimulacija (TENS) blokira nervne signale pomoću blage struje. Koristi se za bolove u zglobovima, ali može se koristiti i da smanji grčeve od menstruacije ili endometrioze. Studija izvedena na 25.000 ljudi pokazala je, tvrdi profesor Ernst da TENS ublažava bolove baš kao analgetik, a nema nikakve štetne nuspojave.

Glukozamin protiv osteoartritisa

Glukozamin je supstanca koja se prirodno nalazi u telu, u hrskavici, a prodaje se kao suplement. Obično se preporučuje za tegobe osteoartritisa. Nova studija o kojoj govori dr Herst i koja je objavljena u Evropskom časopisu za respiratorne bolesti spominje i moguće dejstvo u borbi protiv karcinoma. Drugi faktori su takođe bili povezani, pa se ne može tvrditi da su efekti glukozamina bili jasno dokazani.

osteoartritis.jpg
Shutterstock  

Meditacija ublažava bol

Kako raste broj osoba koji se žale na bol u leđima, tako se lekari pribojavaju zbog količine analgetika koja se zbog ovih tegoba popije. "Lek je u drevnoj praksi meditacije", tvrdi profesor Ernst. Potrebno je samo da se fokusirate na neki predmet, neku misao ili neku aktivnost, da povećate svoju pažnju na to i time uđete u mirno mentalno stanje. Meditacija je odlična za sve kojima bol zagorčava život. "Za razliku od kiropraktike, na primer, ovde negativnih dejstava nema", izričit je profesor.

Melatonin prija kod nesanice

Završni savet dr Ernsta tiče se dobrog sna, koji je sam po sebi lekovit. A da biste lepo spavali, možete se poslužiti melatoninom, koji se uzima u tabletama. Ovaj hormon se, inače, služi u pinealnoj žlezdi (epifizi) u mozgu, a o korišćenju suplemenata se obavezno posavetujte sa lekarom.

Izvor: Lepa&Srećna