Naduti stomak čini da se osećate deblje i letargično, čak i ako ste inače vitki i puni energije. Klasični "proizvođači" gasova i nadimanja su pasulj sa svojim neprobavljivim oligosaharidima, rafinisani ugljeni hidrati, mlečni proizvodi za osobe koje ne podnose laktozu i masti iz mesa i pržene hrane koje usporavaju varenje.

Međutim, čak i neke namirnice koje su dobre i zdrave za vas, kao što su jabuke i šljive, ili povrće poput brokolija i kupusa, sadrže skrob koji može izazvati nadimanje.

Takođe, visok sadržaj vlakana u celim žitaricama može izazvati nadimanje.

Iako od osobe do osobe može zavisiti koja hrana će izazvati nadutost, stručnjaci savetuju da jedan sastojak svako treba da izbegava, a to su veštački i prirodni nehranljivi zaslađivači (kao što je stevija).

zenu boli stomak
Profimedia 

Veštački zaslađivači kao što je aspartam sadrže supstance koje se ne vare lako i mogu izazvati nadimanje. Stevija je prirodna zamena za šećer i često se kombinuje sa šećernim alkoholima, kao što je niskokalorični zaslađivač sorbitol u hrani i pićima radi smanjenja kalorija.

Međutim, sorbitol se ne razgrađuje u potpunosti u tankom crevu i potom fermentira u debelom crevu uz dejstvo bakterija, što dovodi do stvaranja gasova i nadimanja. Veštački zaslađivači su sveprisutni i to ih čini glavnim i odgovornim krivcem za nadimanje.

Veštački zaslađivači su prisutni u žvakaćim gumama, keto desertima, napicima sa kofeinom i drugim dijetalnim namirnicama. Gazirana pića koja sadrže veštačke zaslađivače imaju dvostruko veći efekat stvaranja gasova jer je u njima prisutan i ugljen-dioksid.

Izvor: Lepa&Srećna