Mnogi ljudi pate od gasova, ali im je neprijatno da o tome pričaju pa i da traže savet u apoteci. Dr Megan Rosi kaže da i sami možemo mnogo da uradimo da bi se oslobodili ove neprijatnosti.

Ako osećate da previše često imate gasove i da je njihov miris suviše neprijatan, prvo izbacite veštačke zaslađivače i proteinske suplement. Njihova apsorpcija se otežano odvija u tankom crevu, pa često dolazi do povećanja broja bakterija, a posledica su jači gasovi.

Kontrolišite količinu proteina u ishrani. Ograničite se na jedan gram po kilogramu telesne težine na dve nedelje. Nako toga, ako želite više belančevina, obavezno napravite protivtežu odgovarajućom količinom vlakana.

Za osetljiva creva, savetuje se FODMAP dijeta - ishrana bez fermentabilnih šećera, a na listi nepoželjnih namirnica su kukuruz, kelj, mahunarke, artičoke, špargle, praziluk, mango, nektarine, breskve, lubenice, kruške, šljive, indijski oraščić, pistaći, kao i pšenični i raženi hleb i pšenična testenina. 

Od prirodnih lekovitih sredstava, probajte ulje nane u kapsulama. Ono pomaže tako što opušta creva, pa je oslobađanje gasova lakše. Treba izbegavati i vino koje, zbog sumpora, može izazvati gasove intenzivno neprijatnog mirisa. 

Ako i pored svega ovoga imate česte gasove (normalnim se smatra 10-20 puta dnevno), javite se obavezno lekaru koji će proveriti da li možda patite od nekih oboljenja.

Izvor: Lepa&Srećna