Brojna istraživanja su pokazala da borovnice u sebi sadrže najviše antioksidanata od svih svežih voćki i povrćki koje su do sada testirane. Bogate su vitaminima A, C i E, što ih čini odličnim antioksidantom i borcem protiv slobodnih radikala.

Antioksidanti jačaju imuni sistem, tako što neutrališu slobodne radikale koji ulaze u organizam preko pesticida ili dima. Borovnice se mogu koristiti kao sok ili kao čaj, sušene, a stručnjaci kažu da ih je sveže najbolje jesti u maju.

Borovnice sadrže anticijan koji se aktivno bori protiv ćelija raka. Takođe, ovo je voće je odličan saveznik u borbi protiv karidovaskularnih bolesti. Zbog polifenola, borovnica uspešno snižava loš LDL holesterol, sprečava zakrečavanje krvnih sudova i pojavu tromba. Reguliše pritisak i sprečava moždani i srčani udar.

Borovnice imaju niske glikemijske indekse, pa imaju pozitivan efekat na regulaciju šećera u krvi, pogotovo kod osoba koje već boluju od dijabetesa. Pet porcija borovnica svakoga dana, značajno snižavaju nivo šećera u krvi već posle dva meseca.

Takođe, redovna konzumacija ovih plavih bobica stimuliše rad mozga, a i smanjuje rizik od gubitka vida usled starosti.

Izvor: Lepa&Srećna