Ipak, krv ponekad ne teče pravilno kroz telo, a do toga može doći zbog određenih faktora kao što su pušenje, visok krvni pritisak, dijabetes i još mnogo toga.

Međutim, postoje načini da se pospeši cirkulacija krvi, a jedan od njih je i konzumiranje određene hrane i pića, piše "Eat This, Not That".

Cvekla

Cvekla je poznata po svojim energetskim svojstvima, kaže dijetetičarka Sidni Grin.

Povećana energetska svojstva iz cvekle sadrže prirodne nitrate, prirodne hemikalije koje se nalaze u zemljištu, vazduhu i vodi i koriste se kao aditiv za hranu za zaustavljanje rasta bakterija i za poboljšanje ukusa i boje hrane.

Namirnice koje su dobre za cirkulaciju
Youtube/Printscreen/ Clean & Delicious 

Ovi nitrati pomažu u poboljšanju cirkulacije krvi kada se u telu pretvore u azot-oksid, što pomaže da se krvni sudovi prošire.

Povrće sa biljem i začinima

Dijetetičarka Ejmi Gudson predlaže onima koji žele da pospeše cirkulaciju da se usredsrede na DASH dijetu, jer je osmišljena tako da snizi krvni pritisak i poboljša cirkulaciju.

Ona objašnjava da ova dijeta preporučuje da jedete četiri do pet porcija povrća dnevno.

"Povrće je bogato hranljivim materijama i nema natrijuma, što je uobičajeni faktor visokog krvnog pritiska i samim tim nezdrave cirkulacije krvi", dodaje Gudson.

Orasi

"Bogati omega-3 masnim kiselinama, pokazalo se da orasi pomažu u smanjenju krvnog pritiska što može pomoći protoku krvi", kaže Grin.

Namirnice koje su dobre za cirkulaciju
Printscreen/ YouTube Nandhana's Kitchen 

Ona takođe kaže da su orasi dobar izvor vitamina E, koji funkcioniše kao antioksidans i može da pomogne u funkciji endotela – oslobađajući supstance koje kontrolišu vaskularnu relaksaciju i kontrakciju, kao i enzime koji kontrolišu zgrušavanje krvi, imunološku funkciju i adheziju trombocita.

Voće bogato kalijumom

"Jedna od preporuka DASH dijete je da jedete hranu bogatu kalijumom“, kaže Gudson. Voće kao što su urme, banane, bobičasto voće i avokado sadrže veliku količinu kalijuma.

Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti

Gudson takođe navodi da prema DASH dijeti kalcijum može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju cirkulacije.

"Konzumiranje tri porcije mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti dnevno može vam pomoći da obezbedite kalcijum koji vam je potreban", kaže Gudson i dodaje da se pod porcijom podrazumeva jedna šolja nemasnog mleka ili jogurta ili oko 40 grama nemasnog sira.

Izvor: Lepa&Srećna